PAPYRUS-
TUTKIMUS

Helsingin yliopisto
Klassillinen filologiaAlkuun

Papyrologia

Suomalainen papyrologia

Työryhmä

Muumiokartongit

Hiiltyneet papyrukset

Julkaisut

Linkit

Kongrenssi

Muumiokartonkien papyruksetVIDEO MUUMIOKARTONGIN KONSERVOINNISTA (20 min.)

© Jaakko Frösén 1987

Video englanniksi
Video saksaksi


Egyptissä alettiin 900—800 lukujen taitteessa eKr. valmistaa muumioarkkuja kangaskartongista. Arkut olivat ihmisen vartalon muotoa mukailevia ja värikkäästi maalattuja. Myöhemmin hellenistisellä ja varhaisella roomalaisajalla kankaasta ja papyruksesta valmistettiin massatuotantona kartonkia, jota käytettiin erillisten kasvo-, rinta- ja jalkasuojusten sekä koko ruumiin peittävien arkkujen valmistusmateriaalina. Suojukset valmistettiin asettamalla useita kangas- tai papyruskerroksia päällekkäin. Tämä monikerroksinen kartonki puristettiin joko puisen tai savesta ja oljesta valmistetun muotin ympärille. Muotoillun kartongin päälle siveltiin kalkkikerros, joka koristeltiin maalauksin. Varsinkin kasvosuojukset voitiin myös kullata.

Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmiin kuuluvat, muumiokartongeista peräisin olevat papyrukset julkaistiin v. 1986. Ne ovat 100-luvulla eKr. kirjoitettuja asiakirjoja kahdesta arkistosta, joista toinen sisältää merkittävän kokoelman taloushallinnosta vastaavan virkamiehen arkistoimia verotukseen liittyviä asiakirjoja Herakleopoliteen läänistä keski-Egyptistä.

Berliinin Egyptiläisen museon kokoelmiin kuuluvien muumiokartonkien konservoinnista ja julkaisemisesta myös suomalaisin voimin sovittiin kesällä 1993. Työt aloitettiin Helsinkiin toimitettujen kartonkien parissa seuraavana syksynä. Lähimpänä yhteistyökumppanina oli helmikuussa 2000 edesmennyt PhD William Brashear. Berliinin muumiokartongeista peräisin olevia kreikankielisiä asiakirjoja on julkaistu Erja Salmenkiven väitöskirjassa Cartonnage Papyri in Context. New Ptolemaic Documents from Abu Sir al-Malaq, Tammisaari 2002. Muumiokartonkien konservointityötä on tehty myös Lontoon Petrie Museumissa ja Budapestin Taidemuseossa. Työt Suomessa konservoitujen Berliinin kartonkipapyrusten parissa jatkuvat.