Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Antiikin kielet ja kulttuurit

Tietoa laitoksesta:

Yhteystiedot:

Toimisto:
Antiikin kielet ja kulttuurit
PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 Helsingin yliopisto
puh. (09) 191 22681
fax (09) 191 22161

eva.nyman-kaarakka[at]helsinki.fi

Käyntiosoite:
Metsätalo (Fabianinkatu 39), A-siipi, 2. krs
Käynti 3. kerroksen kautta
Avoinna ma-pe klo 8-18

Esittely

Kuva

 

Antiikin kielten ja kulttuurien oppiaineiden erilliset sivustot löydät:

Kreikan kieli ja kirjallisuus:
www.helsinki.fi/kreikka

Latinan kieli ja Rooman kirjallisuus:
www.helsinki.fi/latina

Klassillinen arkeologia:
www.helsinki.fi/klarkeo

Nykykreikan kieli ja kirjallisuus:
www.helsinki.fi/nykykreikka

 

Antiikin kielten ja kulttuurien oppiaine

Antiikin kielten ja kulttuurien piirissä toimivat seuraavat oppiaineet: Kreikan kieli ja kirjallisuus, latinan kieli ja Rooman kirjallisuus, klassillinen arkeologia (näistä aineista käytetään myös yhteisnimitystä "Klassilliset kielet ja antiikin kulttuuri") sekä nykykreikka. Kreikan kielestä ja kirjallisuudesta sekä latinan kielestä ja Rooman kirjallisuudesta on mahdollista suorittaa syventävät opinnot; klassillisesta arkeologiassa ja nykykreikassa on mahdollista suorittaa perus- ja aineopinnot (yht. 80 op.).

Kreikan kielen ja kirjallisuuden, latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden ja  klassillisen arkeologian opinnot perehdyttävät antiikin kulttuurin ja sen jälkivaikutuksen eri puoliin.

>> Kreikan kieli ja kirjallisuus

Kreikan kielen ja kirjallisuuden opiskelija perehtyy antiikin Kreikan kieleen, kirjallisuuteen ja kulttuuriin sekä niihin kohdistuvaan tutkimukseen ja niiden jälkivaikutukseen. Keskeisellä sijalla on antiikin Kreikan kieli ja kirjallisuus varhaisimmista kirjallisista lähteistä Rooman keisariajalle saakka, mutta opiskelija voi niin halutessaan painottaa myös bysanttilaisen ajan kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin osuutta. 

>> Latinan kieli ja Rooman kirjallisuus

Latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden opiskelija perehtyy latinan kieleen, Rooman kirjallisuuteen ja antiikin, erityisesti Rooman kulttuuriin sekä niihin kohdistuvaan tutkimukseen ja niiden jälkivaikutukseen. Opintojen lähtökohtana on antiikin latinan kieli ja sillä kirjoitettu kirjallisuus, mutta opintoihin sisältyy myös tutustuminen keski- ja uuslatinaan, ja opiskelija voi halutessaan painottaa myöhemmän latinan osuutta. Koska myös myöhempi latina - esim. suomalaiset keskiaikaiset asiakirjat ja myöhempi oppinut latina - kuuluu oppiaineen opetuksen ja tutkimuksen piiriin, kattaa se ajallisesti yli 2500 vuoden ajanjakson varhaisimmista latinankielen muistomerkeistä aina 1800-luvulle saakka.

>> Klassillinen arkeologia 

Klassillinen arkeologia opettaa ja tutkii Välimeren alueen kreikkalaista ja roomalaista esineellistä kulttuuria ajalta, joka tunnetaan myös kirjallisista lähteistä. Ydinalueita ovat nykyinen Kreikka ja Italia, mutta niiden lisäksi klassillisen arkeologian kohteena on koko antiikin Kreikan ja Rooman kulttuuripiiri lähi-idän hellenistisistä valtakunnista ja varhaisen Bysantin maailmasta keisariajan Rooman imperiumiin lännessä. 

>> Nykykreikka

Nykykreikka kattaa oppiaineena bysanttilaisen ajan jälkeen puhutun ja kirjoitetun kreikan kielen, mutta keskittyy Kreikan nykykieleen ja kirjallisuuteen.