Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

 

 

Kuukauden humanisti

7–8/2012 - Auli Leskinen: Kulttuurilähettiläs Madridin ytimessä

Auli Leskinen. Kuva: Timo Kelaranta

Elokuussa Suomen Madridin-instituutin johtajana aloittanut Auli Leskinen korostaa oman sisäisen äänen seuraamista urapolulla. Täytyy löytää se punainen lanka, joka kantaa eteenpäin. Näin hän on itsekin toiminut. Intohimo Espanjan ja Latinalaisen Amerikan kirjallisuuteen on johdattanut Leskisen moniin innostaviin työtehtäviin. Nyt avautuu uusia näköaloja Madridissa.


Auli Leskisen uudesta kotikaupungista Madridista sanotaan, että se olisi kesällä tukahduttavan kuuma. Leskinen on sen sijaan ensimmäisten viikkojensa aikana aistinut kesäiltojen vilpoisan tuulen ja viehättävän kaupungin antoisan kulttuurielämän.

– Uusi tehtäväni Suomen Madridin-instituutin johtajana on innostava ja haastava. Euroopan talouskriisi tuo tietenkin instituutin työkenttään oman osansa jännitystä ja säpinää.

Tuore johtaja haistelee parhaillaan, miten tiukka taloustilanne vaikuttaa Espanjan kulttuurielämään. Espanjan autonomisten alueiden hallitusten ja kaupunkien pienentyneiden budjettien myötä taidekeskusten hienoja tiloja on tyhjillään. Niiden hyödyntämiseen tarjoutuu mahdollisuus, jos yhteistyöverkostojen kanssa saadaan hankittua rahoitusta.


Koulutusvientiä, mediataidetta ja nuorten kulttuuria

Suomen Madridin-instituutin tehtävänä on viedä suomalaista kulttuuria Madridin kaupungin lisäksi Espanjaan, Portugaliin ja muihin espanjan- ja portugalinkielisiin maihin Latinalaista Amerikkaa myöten. Uusi johtaja haluaa lisätä näiden maiden kulttuurin tuntemusta Suomessa.

Leskinen haluaa tässä vaiheessa keskittyä suomalaiseen koulutusvientiin, mediataiteeseen, valokuvataiteeseen sekä lasten ja nuorten kulttuuriin ja tasa-arvonäkökohtiin.

– Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys on Espanjassa jo yli 50 prosentin. Haluamme osoittaa, että kannamme huolta tilanteesta. Tasa-arvo on hyvä suomalainen brändi, jota haluan pitää kaikessa toiminnassa mukana.

Yhteistyö  uudessa Team Finland- verkostossa vahvistaa puolestaan toimintaa Suomen suurlähetystön ja Finpro Madridin kanssa.

Leskisellä on vahva proosakirjallisuustausta, joten suomalaisen kirjallisuuden käännättäminen sekä espanjan- ja portugalinkielisen kirjallisuuden suomentaminen ja esittäminen esimerkiksi teatteriversioina tulee olemaan esillä.


Toimittajasta tutkijaksi

Auli Leskisen kiintymys espanjalaiseen kulttuuriin ja erityisesti kirjallisuuteen syveni opiskeluaikana Helsingin yliopistossa. Hän valmistui maisteriksi espanjalaisesta filologiasta ja lähti tekemään tohtorin tutkintoa Chileen, koska vastaavaa koulutusta ei Suomessa ollut. Chilen sotilasdiktatuurin ajan proosaa käsitellyt väitöskirja tarkastettiin Helsingin yliopistossa 2008.

Ennen tohtorin tutkintoa Leskinen oli jo ehtinyt tehdä pitkän uran ulkomaantoimittajana Latinalaisessa Amerikassa ja Espanjassa. Väitöskirjan valmistumisen jälkeen hän tutki Kuuban nykyproosaa rodun, luokan ja sukupuolentutkimuksen näkökulmista Helsingin ja Texasin Austinin yliopistoissa.


Teksti: Suvi Uotinen
Kuva: Timo Kelaranta"Kuukauden humanisti" esittelee joka toinen kuukausi Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan henkilöstön jäsenen, opiskelijan tai tiedekunnasta valmistuneen.