Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

 

 

Kuukauden humanisti

9–10/2011 - Susanna Kallio: Opiskeluintoa ja museohaaveita

Susanna Kallio. Kuva: Mika Federley Susanna Kallio on yksi noin 700:sta tänä syksynä humanistisessa tiedekunnassa opintonsa aloittavasta uudesta opiskelijasta. Hän sai kansatieteen valintakokeesta täydet sata pistettä.


Into arkipäiväisten asioiden dokumentoimiseen, uuden löytämiseen ja arkistojen pläräykseen saivat Susanna Kallion kiinnostumaan kansatieteen opinnoista.

– Monet ottavat valokuvia juhlissa tai matkoilla, mutta minä kannan aina mukanani pientä kameraa. Tykkään dokumentoida kaikkea pientä ja arkipäiväistä, hän sanoo.

Viime vuonna Kallio haki historian oppiaineeseen, mutta opiskelupaikka jäi muutaman pisteen päähän. Vuoden aikana vahvistui ajatus siitä, että yliopistomaailma olisi ehdottomasti häntä varten, ja samalla myös alanvalinta täsmentyi.

Täydet pisteet valintakokeesta saanut Kallio käytti kokeeseen valmistautumiseen Steinerkoulussa omaksumaansa tehokasta metodia.

– Kirjoitin valintakoekirjasta itselleni kolme vihkollista muistiinpanoja. Sen jälkeen käsi oli kyllä ihan muussia, hän nauraa.

Itsekuria vaadittiin muutenkin. Kun toukokuu toi auringon ja lämpimät päivät, Kallio veti verhot eteen ja uskotteli itselleen, että ulkona sataa. Isoveli sparrasi kyselemällä ”kerro kaikki, mitä tiedät muistitiedosta”, ja Kallio kertoi. Välillä herätyskello jaksotti puolen tunnin lukuspurtteja aiheesta kerrallaan.

– Muistan yhden hetken, kun lukemisesta ei meinannut tulla mitään, ja päässä vain soi itsepintaisesti Gloria Gaynorin kappale I will survive. Lopulta aloin laulaa kirjan tekstejä ääneen sen kappaleen tahdissa. Naapurit varmasti ihmettelivät, Kallio muistelee huvittuneena.

Vaivannäkö palkittiin heinäkuun lopulla, kun posti toi paksun kirjeen yliopistolta.

– Rupesin hyppimään ja riehuin ympäri asuntoa, Kallio kuvaa tunnelmia hymyillen.

Nyt opinnot ovat alullaan ja Kallio etsiskelee tietään keskustakampuksen käytävillä muiden uusien opiskelijoiden joukossa. Hän odottaa malttamattomana luentojen alkua. Pääsykoekirjasta jäivät erityisesti kiinnostavina teemoina mieleen sukupolvijutut, muistitieto, valokuvat ja ylipäänsä kaikki muistamiseen liittyvät asiat.

– Minulla on laatikko, johon kerään kaikenlaista krääsää bussilipuista syömäpuikkoihin. Kaverini naureskelevat tavalleni. Siksi olikin tosi kiinnostavaa, kun pääsykoekirjassa kuvailtiin juuri tällaista keräilyä. Tärkeää keräiltävissä tavaroissa ovat kokemukset ja muistot, joita niihin liittyy.

Sivuaineiksi Kallio suunnittelee valitsevansa laajan kirjon humanistisia aineita. Museologian, historian ja taidehistorian lisäksi kiinnostavia suuntia saattaisi löytyä esimerkiksi egyptologiasta, arkeologiasta tai elokuvatutkimuksesta.

Työelämä tuntuu vielä kaukaiselta, mutta haaveita Susanna Kallio on jo hahmotellut.

– Olisi hienoa päästä ulkomaille töihin museoalalle, esimerkiksi New Yorkiin, Pariisin Louvreen tai Berliiniin.

Reissaushaaveita Kallio saattaa toteuttaa ja opiskeluaikana opiskelijavaihdossa. Opiskelijaelämästä hän toivoo löytävänsä myös jatkoa teatteriharrastukselleen.


Teksti: Suvi Uotinen
Kuva: Mika Federley"Kuukauden humanisti" esittelee joka toinen kuukausi Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan henkilöstön jäsenen, opiskelijan tai tiedekunnasta valmistuneen.