Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

 

 

Kuukauden humanisti

1–2/2011 – Katri Korolainen-Virkajärvi: Opiskelijapolitiikan pyörteissä

Katri Korolainen-Virkajärvi. Kuva: Mika Federley Seurakunnan isostoiminnassa ja lukion oppilaskunnassa kunnostautunut Katri Korolainen-Virkajärvi lupasi itselleen yliopistoon tullessaan, ettei ryhdy mukaan järjestötoimintaan. Mutta kuinkas sitten kävikään?


Katri Korolainen-Virkajärvellä on edessään jännittävä vuosi. Vuonna 2004 opintonsa aloittanut Katri on ehtinyt opiskelujensa lomassa olla monessa mukana, mutta tammikuun alussa nuorella naisella on edessään tähänastisista haasteista suurin: Suomen Ylioppilaskuntien Liiton puheenjohtajuus. Kuten kaikkia muitakin opiskeluaikana vastaan tulleita luottamustehtäviä, myös SYL:n puheenjohtajan tehtävää Katri odottaa innolla. Vuoden tärkeimmäksi projektiksi hän mainitsee keväiset eduskuntavaalit. ”Eduskuntavaaleissa on kyse suurista asioista,” Katri muistuttaa. ”Niissä linjataan valtakunnan suunta tuleville vuosille. On hienoa päästä ajamaan opiskelijoiden asiaa vaaleissa, ja nähdä se koko prosessi läheltä.”


Historiaa opiskelemaan

Suomen ja Pohjoismaiden historiaa pääaineenaan opiskeleva Katri on pienestä pitäen ollut kiinnostunut menneisyyden tutkimisesta. ”Kun ala-asteella tehtiin ensimmäisiä tutkielmia, suurin osa luokan tytöistä kirjoitti hevosista tai marsuista. Minulla sen sijaan oli aiheena antisemitismi 30-luvun Saksassa”, hän kertoo pilke silmäkulmassa.

Vaikka historia kiinnostikin, eivät humanistiset historia-aineet olleet ensimmäisenä listalla opiskelupaikkaa miettiessä: ”Lukion jälkeen pyrin ensin valtiotieteelliseen opiskelemaan poliittista historiaa, koska ajattelin, että haluan tehdä työkseni jotain, mikä ei aivan suoraan liity vanhoihin kouluaineisiin”, Katri kertoo. Koska yliopiston ovet eivät ensimmäisellä yrittämällä auenneet, Katri päätti aloittaa opiskelut avoimen yliopiston puolella.

Avoimen kurssitarjontaa tarkastellessaan Katri huomasi, että humanistisen historian puolelta löytyi poliittista historiaa runsaammin kursseja monista mielenkiintoisista aihepiireistä. Avoimessa vietetty vuosi avasi Katrin silmät sille, että nimenomaan humanistiset historia-aineet olivat sittenkin hänen juttunsa – ja ovat edelleen. ”Motivaatio omaan alaan ja omiin opintoihin on koko ajan ollut kohdallaan”, graduaan muiden kiireiden lomassa valmisteleva opiskelija kertoo. ”Historia on minun alani ja tämä tiedekunta minun tiedekuntani. Täältä minä haluan valmistua.”

Gradua varten Sörnäisten seurakuntien sosiaalista kontrollia 1900-luvun alussa tutkivalla Katrilla on herkullinen, elämänmakuinen aineisto. ”Kirkkovaltuuston ja seurakunnan pöytäkirjoissa kerrotaan tapauksista, joissa ’susiparien’ luo on tehty kotikäyntejä siinä toivossa, että nämä saataisiin taivuteltua naimisiin, tai joissa juoppoja ja riitaisia pariskuntia on kutsuttu seurakuntaneuvoston eteen nuhdeltavaksi”, Katri kertoo. Ainoana esteenä gradun valmistumiselle on aika, jota opiskelija-aktiivilla on rajallisesti. Haaveena on, että SYL:n johdossa vietetyn vuoden jälkeen aikaa jäisi vihdoin myös valmistumiselle.


Järjestötoiminta tempaa mukaansa

Yliopistoon tullessaan Katri päätti, että keskittyisi opiskeluaikanaan tutustumaan uusiin ihmisiin, ja jättäisi vaikuttamisharrastukset muille. ”Päätös piti suunnilleen kuusi viikkoa”, hän hymähtää. ”Eräänä päivänä tuutorit kokosivat fuksit yhteen laitoksen juhlasaleista, istuttivat kaikki alas ja ilmoittivat, että fuksien tehtävänä olisi nyt valita keskuudestaan ne henkilöt, jotka hankkivat haalarit ja alkavat järjestää pikkujouluja. Istuimme salissa pitkään hiljaa, kunnes minä ja kaksi muuta sittemmin pitkän järjestöuran tehnyttä opiskelijaa lopulta murruimme paineen alla”, Katri nauraa muistoilleen.

Sillä tiellä Katri on edelleen, vaikkei missään vaiheessa ole itselleen varsinaisesti opiskelijapoliitikon uraa suunnitellut. ”Lähdin ensimmäisenä vuonna mukaan pieneen hallitushommaan, ja seuraavana vähän isompaan. Kolmantena vuotena olinkin jo ainejärjestön puheenjohtaja”, Katri kertoo. Kun edustajistovaalit sitten sattuivat Katrin puheenjohtajakaudelle, hän lupautui mukaan ainejärjestöjä edustamaan. Edustajiston jälkeen tie vei HYY:n hallitukseen, jonka puheenjohtajana Katri toimi vuoden 2010. ”Vaikka ammattimaisuus ja ajankäyttö ovat tietysti kasvaneet tehtävien muuttuessa, siirtymät tehtävästä toiseen ovat aina tuntuneet luonnollisilta”, Katri miettii. ”Olen aina vain ajatellut, että kun tähän mennessä on kerran mennyt hyvin ja ollut kivaa, jatketaan vielä vähän eteenpäin.”


Musiikista aikaa itselle

Vapaa-aikaa kiireisellä opiskelija-aktiivilla on vain rajallisesti. ”Joskus tuntuu, ettei koskaan jää riittävästi aikaa omille ystäville”, Katri huokaa. Vapaat hetket hän viettää musiikin parissa sekä ystävien ja perheen kanssa seurustellen. Katrilla on myös kahdeksankuukautinen kummityttö, josta on tullut tärkeä osa elämää.

Läpi elämänsä musiikkia harrastanut Katri laulaa The Sisters and The Big Fat Family -nimisessä cover-yhtyeessä, joka tekee säännöllisesti keikkaa esimerkiksi häissä ja muissa yksityistilaisuuksissa. ”Teen tällä hetkellä aika ympäripyöreitä päiviä, joten on ihanaa, kun väliin mahtuu joskus sellaisia hetkiä, että voi vain olla bändin tyttöjen kanssa ja vaikka hioa tuntikausia yhtä sointua”, Katri kertoo. ”Tekee hyvää, kun voi välillä keskittyä johonkin aivan muuhun.”

Bändin harjoitusten lisäksi Katri käy omilla laulutunneilla. Onnistuneista laulutreeneistä jää hänen mukaansa ”voittajafiilis”, koska tuntee tehneensä jotain hyvin. Laulamisesta tulee myös kokonaisvaltaisesti hyvä olo. ”Se on vähän niin kuin olisi käynyt yhtä aikaa hieronnassa, kasvohoidossa ja jumpassa”, Katri hymyilee.


Humanisti voittaa aina

Tulevaisuutta Katri ei ole suunnitellut turhan tarkkaan, mutta toivoo löytävänsä sisällöllisesti mielekästä työtä, jossa pääsee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin. Aiemmin humanistisessa tiedekunnassa työskennellyt nainen sanoo, ettei panisi pahakseen, jos myös tulevat työtehtävät tavalla tai toisella liittyisivät yliopistoon. ”Jonkinlainen lukkarinrakkaus tähän alma materiin kyllä on. Tämän yhteisön puolesta on valmis tekemään aika paljon.”

Muita humanisteja Katri kehottaa olemaan ylpeitä koulutuksestaan ja tiedekunnastaan. ”Jos katsoo yliopistolaitoksen historiaa, niin kyllä juuri humanistinen osaaminen on nimenomaan se juttu, jolle koko sivistys perustuu”, hän sanoo. Katri muistuttaa myös, että Helsingin yliopiston varainhankintakampanjat nojaavat edelleen vahvasti sivistysyliopiston perinnölle, ja humanistinen tiedekunta on edelleen suosituimpien lahjoituskohteiden joukossa – humanisteilla menee siis ihan hyvin.

Työelämään siirtyviä humanistiopiskelijoita Katri kannustaa luottamaan omiin vahvuuksiinsa. ”Humanisti pystyy työelämässä tekemään melkein mitä vain”, hän sanoo ja muistuttaa, että maailma tarvitsee humanististen opintojen tuottamaa laaja-alaista ymmärrystä maailmasta. ”Arvostakaa itseänne ja toisianne. Täältä saa koulutuksen, jolla voi tehdä ihan mitä tahansa.”


Teksti: Anniina Sjöblom
Kuva: Mika Federley"Kuukauden humanisti" esittelee joka toinen kuukausi Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan henkilöstön jäsenen, opiskelijan tai tiedekunnasta valmistuneen.