Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

 

 

Kuukauden humanisti - Arkisto

6/2003 - Helka Mäkinen: Teatteritieteilijän monet roolit

Helka Mäkinen. Kuva: Mika FederleyKesäkuu on Helka Mäkiselle yhtä juhlatohinaa. Promootio 2003 työllistää Helkaa järjestelijän roolissa, mutta hän pääsee itsekin nauttimaan juhlasta promovendinä ja juhlapuhujana.


Päätyönään Helka toimii työllistymis- ja tietoteollisuushankkeessa koulutussuunnittelijana. Viimeisen vuoden ajan hän on kuitenkin uurastanut myös proomootiotoimikunnassa, joka järjestää kolmipäiväisen promootion eli valmistujaisjuhlan yli 360 promovendille vapaaehtoisvoimin. Filosofisen tiedekunnan promootioon kokoontuvat matemaattis-luonnontieteellisen, kasvatustieteellisen ja humanistisen tiedekunnan valmistuvat maisterit ja tohtorit. Helka itse on yksi promovoitavista tohtoreista.


Teatteri ohitti matematiikan

"Yliopisto antoi laajan kirjon mahdollisuuksia heti opintojen alussa", sanoo Helka, jonka ura alkoi matematiikan laitokselta. Humanistinen tiedekunta vei kuitenkin pian voiton monipuolisuudellaan. Opinnot keskittyivät teatteritieteeseen ja teoreettiseen filosofiaan ja johtivat lopulta jatko-opintoihin teatterihistorian tutkimusprojektissa sekä kansainvälisessä kesäkoulussa. Väitöskirja Elli Tompurista sai kannet helmikuussa 2001.

Helka on aina saanut tilaisuuden olla mukana uraauurtavassa toiminnassa. "Olen osallistunut koko ajan uusiin projekteihin, joissa ei ole ollut valmiita malleja, ja tekemisen kautta minäkin olen asiat oppinut." Helka toimi koordinaattorina humanistisen tiedekunnan ensimmäisessä koulutuksen arviointiprosessissa, ja sai sitä kautta aitiopaikan kansainväliseen paneelityöskentelyyn. Uutta on myös nykyinen työelämäkoulutuksen suunnittelu, jota hän tekee yhteistyössä laitosten kanssa – hyvällä menestyksellä.


Promootion pyörteissä

Teatteritieteilijänä Helka näkee promootiossa teatterimaailmasta tuttuja rooleja ja puvustusta, käsikirjoitusta unohtamatta. Promootio on arvokas ja merkittävä akateeminen tapahtuma, joka järjestetään muutaman vuoden välein. Sen perimmäinen merkitys on juhlistaa valmistuvia maistereita ja tohtoreita ja toivottaa heidät tervetulleeksi tiedeyhteisöön. "Juhlimme isolla vaihteella, ja onhan promootio myös yksi rituaali ja perinne", summaa Helka.

Filosofisen tiedekunnan promootio järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1643, ja perinteet velvoittavat. Henkiin heräävät jälleen maisterinsormukset, tohtorinmiekat, vanhat tanssit ja tanssiaiskortit.

Historiallinen rooli on myös seppeleensitojattarella. "Seppeleensitojatar on naimaikäinen ja moitteeton henkilö, joka toimii nuoruuden ja kauneuden symbolina. Promootiovalmisteluissa hän ohjeistaa maistereille ojennettavien seppeleiden sidontaa", selventää Helka. Seppeleensitojatar on myös perinteiden henkilöitymä, sillä hänen tehtävänsä on elinikäinen, ja hänen toivotaan osallistuvan seppeleensidonnan perinteisiin myös tulevissa promootioissa. "Seppelehän on voiton symboli ja jokainen maisteri voittaa itsensä, kun valmistuu", Helka muistuttaa.

Jokaiseen promootioon jää perinteiden saattelemana myös oman aikakauden jäljet. "Ajan henki näkyy ainakin ruokalistoissa, juhlapaikoissa ja pukeutumisessa, jossa on pientä variaation mahdollisuutta tarkkojen sääntöjen suomissa rajoissa. Ennen kaikkea ajan henki välittyy juhlapuheista, joiden sisältöä ei tietenkään etukäteen voi arvioida. Puhujilla on käytössään kuitenkin merkittävä foorumi, sillä puheita suunnataan aina yliopistolle ja isänmaalle", sanoo Helka ja toivoo, että puheet saisivat arvoisensa huomion myös julkisuudessa.


Kaiken takana tutkija

Tutkimus on Helkalle erityisen rakasta: "Aina aika ajoin minussa herää tutkijan sieluni ja haluan uppoutua johonkin ihan omaan. Olen taiteentutkija, mutta taiteen kautta pääsee monenlaisiin asioihin kiinni ja minua itseäni on aina kiinnostanut yhteiskunta. Taiteentutkimus onkin monitieteistä, ja sen erottaa muusta yhteiskuntatutkimuksesta se itseisarvo, joka taiteelle annetaan."

Yliopistosta Helka intoutuu puhumaan mahdollisuutena: "Näen yliopiston toimintakenttänä, jossa on valmiina kontaktit ja foorumi monenlaisiin projekteihin". Niitä Helka pääsee käytännössä toteuttamaankin, sillä työnsä ohessa hän opettaa avoimessa yliopistossa kerrontateoriaa ja uusmediaa. "Vanha rakkaus kohtaa uuden alueen", kertoo Helka.

Tutkijan mieli on suuntautunut promootioon, ja järjestelijän huoli kaiken onnistumisesta nousee pintaan. Silti Helka pääsee nauttimaan myös omasta juhlastaan ja tekemään sille sisältöä miekkapuheellaan. "Humanistin miekka on kynä", kuvaa Helka puheensa keskeistä sisältöä, ja on itse valmis kantamaan tohtorin symboleita, miekkaa ja tohtorinhattua.

Lisätietoja: Promootio 2003


Teksti: Anne Alarotu
Kuva: Mika Federley"Kuukauden humanisti" esittelee kerran kuussa Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan henkilöstön jäsenen, opiskelijan tai tiedekunnasta valmistuneen.