Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

 

 

Kuukauden humanisti - Arkisto

5/2002 - Teemu Sihvola: Menossa aina kun voi

Teemu Sihvola. Kuva: Tapio NurminenTeemu Sihvola aloitti ranskan kielen opinnot vuonna 2001. Nyt hän on oppiaineensa ainejärjestön, Bouffe ry:n, puheenjohtaja. Kääntäjälinjalle pyrkivä Teemu uskoo alansa mahdollisuuksiin, joita täytyy hakea myös yliopiston piirissä luentojen ja kirjojen ulkopuolelta.


Humanistiluonteelle ehkä epätavallisesti Teemu tiesi jo paljon ennen yliopistoon pyrkimistään, miten haluaa itseään kouluttaa. Ranska oli maana kiinnostanut pitkään ja takana oli jo seitsemän vuoden kieliopinnot peruskoulusta alkaen. Vietetty aika paikan päällä vuonna 1995 kielikurssilla ja 1998 kielikeskuksen harjoittelijana vahvisti ajatukset lopullisesti. Ainoana kynnyksenä oli enää sisäänpääsy yliopistoon. Parin vuoden jakso työelämässä ja armeija lukion jälkeen olivat vieroittaneet hiukan jo omaksutusta lukutekniikasta, mutta toisella yrittämällä riittävä taito oli palautunut ja yliopistoelämä sai alkaa.


Aktiivisesti mukaan

Teemu oli jo etukäteen päättänyt tutustua yliopiston tarjoamaan opiskelijatoimintaan. Osakunnasta ei löytynyt juuri sitä, mitä hän halusi, mutta ainejärjestötoiminta osoittautui kiinnostavaksi.

Kuten tiedetään, opiskelijat osallistuvat sankoin joukoin erilaisiin tapahtumiin, mutta halukkaat vähenevät nopeasti, kun puhutaan niiden järjestämisestä. Bouffen puheenjohtajaksikaan ei ollut kovin suurta tunkua, mutta Teemu otti haasteen vastaan. Keskeiseltä paikalta on perustellumpaa ottaa kantaa oppiaineessa tapahtuviin asioihin kuin vain vierestä seuraamalla. "En pidä puheenjohtajana olemista minään nakkikoneen paikkana, vaikka jotkut saattavat niin ajatellakin", hän arvioi.


Kirjastoon vai bileisiin?

Opiskelijaelämään kuuluu myös niin sanottu rennompi puoli, vaikka joskus sen yhteys opintoihin on aika hatara. Aika ajoin on toki hyvä puhua muusta kuin tenteistä opiskelukavereiden kanssa ja nollata tietojenkäsittelykapasiteeetti, mutta aina ei voi rehellisesti puhua opintojen edistämisestä - tai ainakaan edistymisestä.

Teemulla on kuitenkin mainio esimerkki siitä, mitä yhteys parhaimmillaan on. Helmikuussa 2002 Bouffe järjesti Ulkkari-illan, johon kutsuttiin ranskankielisiä vaihto-opiskelijoita sekä ranskankielisiä Suomessa asuvia ja työelämässä olevia. Tapahtuma oli molemminpuolinen menestys. "Sen jälkeen oli paljon helpompi puhua ranskaa oppitunneilla ja uudet kontaktit lisäsivät intoa muutenkin", Teemu suitsuttaa.


"Vappu on kaikkien opiskelijoiden juhla"

Humanisti haalareissa oli taannoin vielä harvinainen ilmestys, mutta nyt humanistietiketti alkaa jo sallia tämän teekkareilta tutun pukeutumistyylin. Teemun mielestä haalarit yhdistävät kaikkia opiskelijoita, ja juhlitaanhan esimerkiksi vappua muutenkin yhdessä eri alan opiskelijoiden kesken.

Bouffe, Setenta (iberoromaanisten kielten ainejärjestö) ja Divina Compagnia (italian kielen ainejärjestö) vetivät konkreettisesti hynttyyt yhteen helmikuussa 2002 hankkimalla samanmalliset, mutta omilla väreillä varustetut tricolor-haalarit. Ja kiitos kieliaineiden yleisesti hyvän yhteishengen, Bouffe viettää vappua Umlautin (saksan kielen ainejärjestö) järjestämässä juhlassa.

Kun samainen liittouma ajaa tällä hetkellä yhteistuumin kahden tasokokeen systeemiä opinto-ohjelmaan, ei liene liioiteltua puhua jo jonkinlaisista vaikutusvallan mahdollisuuksista. Opiskelijariennoista voi saada yllättäviä puolia irti, jos osaa nähdä ja ottaa asiat oikealla tavalla. "Ilman bileitä opiskelusta jää puuttumaan olennainen osa", Teemu toteaa ja toivottaa samalla kaikki oppiaineensa professorit erittäin tervetulleiksi lokakuussa 2002 Bouffen 15-vuotisjuhlaan.


Teksti: Mika Federley
Kuva: Tapio Nurminen"Kuukauden humanisti" esittelee kerran kuussa Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan henkilöstön jäsenen, opiskelijan tai tiedekunnasta valmistuneen.