Takaisin sisällysluetteloon

Verkkopainoksen esipuhe

Oma suhteeni "Siltalan pehtooriin" juontaa kaiketi juurensa 70-luvun lopulle. Risto Orkon elokuvaversio esitettiin televisiossa syyskuussa 1979; minä olin tuolloin 11-vuotias, enkä tietenkään voinut aavistaa, että tuolla elokuvalla tulisi joskus olemaan jotain merkitystä oman elämäni kannalta. Tuosta katselukokemuksesta ei ole muutenkaan jäänyt mieleeni mitään erityisiä muistikuvia, eli ilmeisesti elokuva ei tehnyt ainakaan mykistävää vaikutusta.

Seuraavan kerran törmäsin elokuvaan kesällä 1991, jolloin kirjoitin kulttuurihistorian esseetä suomalaisen elokuvan historiasta. Jostain syystä valitsin "Siltalan pehtoorin" yhdeksi niistä elokuvista, jotka katselin työtäni varten. Tuskinpa minulla silloinkaan käväisi mielessäni ajatus, että vielä jonain päivänä tekisin tuosta elokuvasta graduni, kuvittelin näet vielä tuolloin opiskelevani yleistä historiaa. Mieleni muuttui vasta muutamaa vuotta myöhemmin, ja silloinkin "Siltalan pehtoori" gradun aiheena tuntui aluksi vitsiltä. Lopulta kuitenkin ajattelin, että miksikäs ei...

Kertoisin mielelläni, että gradunteko oli nopea ja kivuton prosessi, mutta sitä se ei todellakaan ollut. Syksyllä 1997 onnistuin viimein kaikenlaisen muun puuhastelun sijaan keskittymään nimenomaan graduuni, ja vähitellen myös kirjoittaminen alkoi sujua. Niinpä ehdotin omaa feodalismi-graduaan kirjoittavalle Jouko Nurmiaiselle, että tekisimme molemmat teksteistämme myös verkkoversion. Idea tuntui hyvältä, ja päätimme pitää siitä kiinni vaikka minun valmistumiseni lopulta viivästyi vielä seuraavan kesän yli. Tiesimme, että satunnaisia graduja oli jo aiemmin julkaistu muilla laitoksilla, miksei se siis onnistuisi meilläkin?

Kuten tekstistäni todennäköisesti käy ilmi, sitä ei ole kirjoitettu vartavasten verkkojulkaisua varten. Vaikka tekstin muokkaaminen luettavampaan muotoon - aidoksi hypertekstiksi - tuntui houkuttelevalta, se olisi käytännössä vaatinut koko tekstin kirjoittamista uudestaan, ja siihen minulla ei ikävä kyllä ole ollut mahdollisuutta. Niinpä ainoa mahdollisuuteni onkin ollut luottaa lukijoiden viitseliäisyyteen. Myös työn visuaalinen ulkoasu on ainakin toistaiseksi perin vaatimaton, mutta toivon, että sen sisältö korvaa nämä ulkoiset puutteet.

Vaikka työni rakenne siis pääosin seuraa alkuperäistä paperiversiota, olen kuitenkin tehnyt tekstiin joitakin muutoksia. Johdannon ja johtopäätökset olen kirjoittanut osittain uudestaan, toivoakseni aiempaa sujuvampaan muotoon, muualla olen tyytynyt lähinnä korjaamaan kirjoitusvirheitä ja parantamaan tekstin kieliasua. Lisäksi on syytä huomata, että lähdeviitteiden numerointi poikkeaa paperiversiosta.

Kaikki tekstini sisältöä ja teknistä toteutusta koskevat kommentit ja kysymykset ovat luonnollisesti enemmän kuin tervetulleita!

Jyrki Ilva
ilva@cc.helsinki.fi

PS. Paremmin tulostettavaksi sopiva pdf-versio lisätty syyskuussa 2001.Takaisin sisällysluetteloon