Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Pro Finlandia -mitalit Juhani Lindholmille ja Sirpa Kähköselle

Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin saa tänä vuonna kymmenen taiteilijaa – mukana Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan alumnit suomentaja Juhani Lindholm ja kirjailija Sirpa Kähkönen.

”Kun kääntämistä tarkastellaan omana taiteenlajinaan, unohtuu helposti, että se on loppujen lopuksi vain osa prosessia, jossa tajunnan sisältöjä siirretään. Jo pelkän ajattelun voi nähdä kääntämisenä – siinähän havainnoista, tunteista, arvostuksista, muistoista jne. muodostetaan jatkumoita ja hahmoja, joille on mahdollista antaa erilaisten välineiden avulla kielellisiä, kuvallisia, musiikillisia ym. ilmiasuja. Niitä tulkitaan, siis käännetään, jo ennen kuin ne ovat saaneet aineellisen muodon”, kirjoittaa Juhani Lindholm 375 humanistia -sivustolla.