Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista

Muinais-DNA-tutkimuksen uranuurtaja vierailee Helsingissä nelipäiväisessä konferenssissa

Kööpenhaminan Geogenetiikan keskuksen johtaja Prof. Eske Willerslev sekä joukko muita luonnontieteellisiä menetelmiä hyödyntävän muinaistutkimuksen kansainvälisiä eturivin tutkijoita on kunniavieraana Helsingissä 20.–23. lokakuuta järjestettävässä arkeologian kaksoiskonferenssissa.

Yli sata tutkijaa Helsinkiin tuovat XI Nordic Conference on the Application of Scientific Methods in Archaeology sekä X Nordic Meeting on Stratigraphy.

Luonnontieteellisten ja tietokoneavusteisten menetelmien merkitys muinaisuuden tutkimuksessa on viime vuosina ollut jatkuvassa kasvussa ja mm. muinais-DNA-tutkimus, tietokonemallintaminen, osteologinen eli luututkimus, hiukkaskiihdytinajoitusmenetelmät sekä stabiilien isotooppien tutkimus ovat nykyarkeologiassa keskeisessä roolissa. Menetelmillä tutkitaan mm. menneiden aikojen ravintoa ja sairauksia, ihmisten perimää ja sukulaisuutta sekä muinaisia muuttovirtoja. Konferenssin keskiössä ovat arkeologian uusimmat menetelmät niin kentällä kuin laboratorioissa.

Prof. Willerslevin tutkimusryhmä on mm. osoittanut muinais-DNA:n avulla, että Pohjois-Amerikan intiaanit ovat läheistä sukua Siperiassa 24000 vuotta sitten eläneelle Mal´ta:n lapselle.

Konferenssin kaikille avoimessa kunniavierasluentotilaisuudessa puhuu neljä kansainvälisesti tunnettua tieteentekijää:

• Professori Eske Willerslev (Center for GeoGenetik, Statens Naturhistoriske Museum, København): How we settled the world and developed our culture
  • Dr. Göran Tagesson (Statens historiska museer, Stockholm): In quest for the humans – stratigraphy as a tool for agency and inclusion
  • Professori Kerstin Lidén (Stockholm University, Archaeology, Ecology, Evolutionary Biology) : Stable isotopes, the past, the present and the future
  • Professori emeritus Högne Jungner (University of Helsinki): The early days of SMIA in perspective

>> Lisätietoa puhujista

Kunniavierastilaisuuteen osallistuminen on maksutonta ja se järjestetään keskiviikkona 21.10. klo 15.30 alkaen Helsingin yliopiston Metsätalon luentosali 1:ssä (Unioninkatu 40, sisäänkäynti myös Fabianinkadun puolelta).

Lisätietoja:

Konferenssisihteeri FT Paula Kouki