Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Logiikan uranuurtaja Jaakko Hintikka on kuollut

Jaakko Hintikka. Kuva: Sami Syrjämäki

Suomalainen loogikko ja filosofi Jaakko Hintikka kuoli 86-vuotiaana lyhyen sairauden jälkeen Porvoossa 12. elokuuta 2015. Vielä viikkoa aikaisemmin hän osallistui esitelmöitsijänä kahteen logiikan ja tieteenfilosofian kansainväliseen kongressiin Helsingin yliopistolla.

Jaakko Hintikka syntyi Helsingin maalaiskunnassa 12. tammikuuta 1929. Väiteltyään matemaattisen logiikan alalta Helsingin yliopistossa 1953 hän teki kansainvälisen läpimurtonsa mahdollisten maailmojen semantiikan ja episteemisen logiikan keksijänä. Hintikka nimitettiin 1959 vain 30-vuotiaana Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professoriksi. Vuodesta 1964 lähtien hän vietti kevätkaudet Kaliforniassa Stanfordin yliopistossa. Vuosina 1971-80 Hintikka toimi Suomen Akatemian tutkijaprofessorina, jonka tohtorioppilaina olivat useimmat maan tulevat filosofian professorit. Tämän jälkeen kansainvälinen menestys jatkui Yhdysvalloissa Floridan valtionyliopistossa Tallahasseessa ja vuosina 1990-2014 Bostonin yliopistossa. Hollannissa ilmestyvän Synthese-lehden pitkäaikaisena päätoimittajana hän oli yksi filosofian alan vaikutusvaltaisimmista julkaisijoista.

Jäätyään eläkkeelle Bostonin yliopistosta Hintikka toimi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin kunniajäsenenä. Yli 60 vuotta jatkuneella filosofin urallaan hän jatkuvasti kehitteli nuoruutensa luovia tuloksia ja keksi niille yhä uusia sovellutuksia matematiikan perusteiden, loogisen päättelyn, todennäköisyys- ja informaatioteorian, luonnollisen kielen semantiikan, kysymysten ja tutkimuksen logiikan, tieto-opin ja filosofian historian avainhahmojen uudelleentulkinnan piirissä.

Jaakko Hintikka on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia tutkijoita kautta aikojen. Hän oli erittäin hyvin verkostoitunut ja toimi useiden kansainvälisten tieteellisten seurojen presidenttinä. Tärkein huomionosoitus hänen työlleen on vuonna 2006 ilmestynyt nide Library of Living Philosophers -sarjassa, mitä pidetään Nobelin palkinnon veroisena saavutuksena filosofian alalla.

Hintikka esiteltiin 20. toukokuuta 2015 päivän humanistina humanistisen tiedekunnan 375 humanistia -verkkosivuilla

Ilkka Niiniluoto
Teoreettisen filosofian professori emeritus
Suomen Filosofisen Yhdistyksen puheenjohtaja