Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Ilkka Niiniluodolle Warelius-palkinto

Ilkka Niiniluoto. Kuva: Mika Federley

Helsingin yliopiston emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnon. Palkinto jaettiin Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa 26. kesäkuuta.

Ilkka Niiniluoto (s. 1946) on ollut yksi suomalaisista filosofian keulakuvista 1980-luvulta lähtien. Hänen yhteiskunnallisesti merkittävien teostensa sarjaan kuuluu sekä tieteellisiä julkaisuja, oppikirjoja että yleistajuisia filosofisia kokoomateoksia.

Uransa aikana Niiniluoto toimi Helsingin yliopistossa matematiikan apulaisprofessorina ja teoreettisen filosofian professorina. Vuosina 2003–2008 hän toimi Helsingin yliopiston rehtorina ja sen jälkeen yliopiston kanslerina 2008–2013. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2014, mutta jatkaa aktiivisesti tutkimusta ja opetusta emeritusprofessorina.

Matematiikkaa, fysiikkaa ja filosofiaa opiskellut Ilkka Niiniluoto valittiin vuonna 1977 Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian professoriksi. 1980-luvulla filosofianopiskelu nousi buumiksi lukioissa ja elämänkatsomustieto tuli uutena oppiaineena kouluihin. Pian Niiniluodon johtamalle filosofian laitokselle pyrki ennätysmäärä opiskelijoita, ja siitä lähtien Niiniluoto on ollut yksi suomalaisista filosofian keulakuvista.

Niiniluoto on julkaissut lukuisia tieteellisiä julkaisuja ja yliopistollisina oppikirjoina käytettyjä teoksia, kuten klassikoiksi muodostuneet Tiede, filosofia ja maailmankatsomus (Otava 1984) ja Johdatus tieteelliseen ajatteluun (Helsingin yliopisto 1986, yhdessä Leila Haaparannan kanssa) sekä yleistajuisia filosofisia esseekokoelmia, kuten Järki, arvot ja välineet (Otava 1994).

Emeritusprofessorin tuorein teos, läpileikkaus hänen arvostetusta ajattelustaan, on kuluvana kesänä julkaistava Hyvän elämän filosofiaa (SKS).

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. 12 000 euron palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkinto on jaettu vuodesta 1985 lähtien. Toinen palkittu oli tänä vuonna varhaisen lukuopetuksen edistäjä Markku Töllinen.

Lisää Ilkka Niiniluodosta 375 humanistia -esittelyssä.