Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Filosofian tieteenala sijalle 46 kansainvälisessä QS-vertailussa

Helsingin yliopiston filosofian tieteenala ylsi 46. sijalle kansainvälisessä QS World University -vertailussa.

Muut vertailussa mukana olleet Helsingin yliopiston humanistiset alat säilyttivät sijoituksensa 100 parhaan joukossa. Arvioitavina olivat filosofian lisäksi nykykielet, historia, kielitiede sekä englannin kieli ja kirjallisuus.

– Tämä ranking-tulos on todella hieno asia – eikä lainkaan yllättävä, sanoo humanistisen tiedekunnan dekaani Hanna Snellman.

– Sekä filosofiassa, kielissä että historiassa meillä on jo vuosien näytöt erinomaisesta tutkimuksesta: akatemiaprofessoreita, huippuyksikköjä, FiDiPro-tutkijoita sekä ERC-hankkeita.

Kansainvälisen tunnustuksen saaminen on hienoa, mutta Snellman painottaa, että tunnustuksella on merkitystä myös yliopiston sisällä.

– Kun yliopiston tutkimuksen strategisia alueita määritellään, tällaista ranking-menestystä ei voi ohittaa.

Humanistisilla aloilla on usein vaikea pärjätä nykyisillä mittareilla, koska ne eivät mittaa SSH-aloja (Social Sciences and Humanities).

Euroopan tutkimusyliopiston liitto LERU on nostanut voimakkaasti esille humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen merkitystä. Marraskuussa 2014 julkaistiin lausuma, jossa LERU sekä muun muassa Amerikan ja Aasian vastaavat liitot painottivat, että ihmistieteet ovat elintärkeitä.

– Kiitos tästä hienosta tuloksesta kuuluu kaikille tiedekuntamme tutkijoille, koska toimintamme on monitieteistä. Aina tarvitaan niitä, jotka syöttävät ja niitä, jotka tekevät maalin! Snellman sanoo.

Kansainvälinen maine on monen tekijän summa

Miksi humanistit pärjäävät rankingeissa niin hyvin? pohtii blogissaan humanistisen tiedekunnan tutkimusvapaalla oleva dekaani Arto Mustajoki.

– Tiedekunnan ja oppialan kansainvälinen maine on monen tekijän summa. Tarvitaan huippuja jotka näkyvät kauas mutta myös laajaa vankkaa tasoa. Saattaa olla, että kielikysymys ei ole niin merkittävä pienissä maissa kuin Saksassa, Rankassa ja Italiassa. Meillä humanistit ja yhteiskuntatieteilijät ovat herkempiä julkaisemaan myös englanniksi, koska omalle pienelle tiedeyhteisölle suomeksi kirjoittaminen ei ole useinkaan mielekästä.

– Toinen syy hyvään menestykseen voi olla monien suomalaisten humanistitutkijoiden rekrytoituminen ulkomaisiin yliopistoihin professoreiksi. Tämä kertoo tutkijakoulutuksen korkeasta tasosta, mutta samalla he lisäävät Helsingin yliopiston ja koko Suomen tunnettuutta omassa työyhteisössään.

QS-ranking laskee sijoituksen 36 eri tieteenalalle, joista Helsingin yliopistossa opetusta ja tutkimusta on 27 alalla. Helsingin yliopisto paransi sijoitustaan tämän vuoden vertailussa monilla tieteenaloilla. Seitsemällä alalla yliopisto on nyt maailman 50 parhaan yliopiston joukossa, kun viime vuonna samaan ylsi viisi tieteenalaa. Sijoille 51–100 Helsingin yliopistosta ylsi edellisen vuoden tapaan 11 alaa.

Aiheesta lisää:

Helsingin Sanomat: Helsingin yliopiston filosofian oppiaine menestyi laajassa kansainvälisessä vertailussa
Helsingin yliopisto: Helsingin yliopisto petrasi taas QS-yliopistovertailussa

4.5.2015