Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Aleksanteri-instituutille J. V. Snellman
-tiedonjulkistuspalkinto 2015

Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen
Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen.

Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellmanin nimeä kantavan tiedonjulkistamispalkinnon Aleksanteri-instituutille ansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä. Palkintosumma on 6 000 euroa. Palkinto myönnettiin 22.4.2015 Helsingin yliopiston rahastojen juhlassa.

Palkintoperusteiden mukaan Aleksanteri-instituutti tuo kiitettävästi esiin Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimusta yhteiskunnan eri toimijoille. Se on edistänyt yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä.

Aleksanteri-instituutti tarttuu ajankohtaisiin teemoihin ripeästi. Sen tutkijat ovat analyyttisiä, selväsanaisia ja kantaaottavia esiintyjiä. Suurelle yleisölle he ovatkin tulleet tutuiksi uutisista ja ajankohtaisohjelmista. Kommentoitavien aiheiden kirjo on ollut laaja Ukrainan tilanteesta, Venäjän energiapolitiikasta, Sotšin olympialaisista aina venäläiseen islamiin.

Tutkijat haastamaan huuhaata

– Kaikenlaisen huuhaan ja yksinkertaistamisen vastapainoksi yhteiskunnalliseen keskusteluun tarvitaan tutkimustietoon perustuvia tosiasioita, Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen sanoo.

– Tutkijoiden on uskallettava panna itsensä likoon ennakkoluulojen ja latteiden argumenttien intellektuaalisina haastajina.

Tämä on Kivisen mukaan erityisen tärkeää jännittyneen yhteiskunnallisen ilmapiirin tai kärjistyneen kansainvälisen tilanteen oloissa.

– On kuitenkin oltava selvä käsitys siitä, milloin puhutaan todellisen asiantuntemuksen ja tutkimustiedon pohjalta, milloin taas esitetään mielipiteitä tai arvioita, Kivinen huomauttaa.

Aleksanteri-instituutti osallistuu julkiseen keskusteluun siitä huolimatta, että Venäjän poliittisen tilanteen ennakointi on vaikeaa. Osallistumalla keskusteluun instituutti asettaa itsensä myös alttiiksi kritiikille.

Instituutti pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan toimialaansa liittyviin keskusteluihin ja etsimään uusia yhteistyömuotoja sidosryhmiensä kanssa. Sen henkilöstö toimii yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttavissa asiantuntijatehtävissä ja osallistuu yhteiskunnallisen keskusteluun.

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus, joka toimii erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla. Aleksanteri-instituutti koordinoi myös Russia-HUB Helsinkiä, joka kokoaa tietämystä myös muista saman alan tutkimusinstituutioista.