Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Maahanmuuttajien museo innosti The Next Helsinki
-ideakilpailussa

Kansallismuseo. Kuva: Simo Rista

Suomi muuttuu maahanmuuttajien myötä, ja sen pitäisi näkyä myös Kansallismuseossa. Tästä ajatuksesta lähti The Next Helsinki -ideakilpailuun lähetetty Migration and Museum -ryhmän ehdotus.

Ryhmään kuuluvat kansatieteen professori, humanistisen tiedekunnan dekaani Hanna Snellman, Harvardin yliopiston sosiologian professori Peggy Levitt ja Suomen Kansallismuseon museolehtori Hanna Forsell. Snellman ja Levitt ovat tutkineet siirtolaisuutta.

Vuonna 1990 Suomessa oli 20 000 maahanmuuttajaa, nyt 160 000. Silti Kansallismuseo esittää yhä samanlaista kuvaa Suomesta kuin 25 vuotta sitten.

Snellman, Levitt ja Forsell uskovat, että tämä on muutettavissa. Ja heillä on konkreettinen ehdotus, miten se voitaisiin tehdä.

Ryhmä haluaisi kutsua museon muutostyön tekijöiksi 20–35-vuotiaita maahanmuuttajia, joilla on juuret Venäjällä, Virossa tai Somaliassa ja jotka ovat varttuneet Suomessa. Heille on jo muodostunut hyvä käsitys Suomen kansallisesta tarinasta ja maahanmuuttajien koetusta paikasta siinä.

Osallistujat saisivat luoda uuden näyttelyn Kansallismuseoon: järjestellä näyttelyesineitä, kirjoittaa uusia kuvaustekstejä ja tuoda mukaan uusia esineitä. Lopputulos voisi olla virtuaalinäyttely, kuvaessee, kommentoiva video tai nykyisen näyttelyn sekaan sijoittuva installaatio.

Seuraavien kolmen vuoden aikana Kansallismuseon pysyvä näyttely aiotaan uudistaa, joten tämä olisi oivallinen hetki uusien tarinoiden kerronnalle.

Jatkokehittelyn mahdollisuus

The Next Helsinki -ideakilpailun tuomaristo kiinnostui ryhmän ideasta ja nosti sen longlist-sarjaan. Longlistille valitut ehdotukset pyritään julkaisemaan esimerkiksi kirjana ja näyttelyinä. Niitä saatetaan myös viedä jatkokehittelyyn jonkin yhteistyötahon toimesta. Tältä listalta tuomaristo nosti vielä erikseen esiin kahdeksan shortlistattua ehdotusta, jotka esiteltiin julkistustilaisuudessa 20. huhtikuuta.

The Next Helsinki on kansainvälinen ideakilpailu, joka on hakenut vaihtoehtoja Guggenheim Helsinki -rakennukselle osoitetulle tontille Helsingin Etelärannassa sekä samalla ehdotuksia kaupunkikulttuurin ja koko kaupungin tulevaisuudesta. Kilpailu kannusti arkkitehtejä, kaupunkisuunnittelijoita, taiteilijoita ja aktivisteja visioimaan, minkälaiset ratkaisut tuottaisivat mahdollisimman paljon lisäarvoa ja iloa Helsingin asukkaille ja vierailijoille.

Perinteisen museorakennuksen sijaan kilpailussa haluttiin nostaa esiin projekteja, joissa taide kytkeytyy urbaaniin elämään laajasti. Lähtökohtia olivat kestävä kehitys, yhteiskuntavastuu ja uutta luova taide.

The Next Helsinki -kilpailu julkistettiin syyskuussa 2014 samanaikaisesti Helsingissä ja New Yorkissa. Kilpailuun lähetettiin yli 200 kansainvälistä ehdotusta.

Kilpailun 12-henkisessä kansainvälisessä tuomaristossa olivat mukana arkkitehti Michael Sorkin (puheenjohtaja), galleristi Ilona Anhava, arkkitehti Walter Hood, taiteilija Juha Huuskonen, taiteilija Heta Kuchka, professori Juhani Pallasmaa, kaupunkiekologi Miguel Robles-Durán (The New School, New York), arkkitehtuuriprofessori Neil Spiller (University of Greenwich, Lontoo), professori Andrew Ross (New York University), taidekuraattori Joanna Warsza, professori Mabel Wilson (Columbia University, New York) sekä professori Sharon Zukin (Brooklyn College ja City University of New York).

Teksti: Suvi Uotinen
Kuva: Simo Rista