Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Tutkijoiden sivilisaatiolöytöä esitetään UNESCOn maailmanperintökohteeksi

Kuva: Sanna Saunaluoma

Suomalais-brasilialainen tutkimusryhmä löysi Brasilian Acren osavaltion sademetsistä geometrisiä maakuvioita, jotka olivat merkkeinä 2000 vuotta vanhasta sivilisaatiosta. Nyt Brasilian hallitus on tehnyt esityksen maakuvioiden (geoglifos do Acre) nimeämisestä UNESCOn maailmanperintökohteeksi.

– Tätä samaa tavoitetta olemme ajaneet vuodesta 2002 alkaen, sanoo Helsingin yliopiston professori Martti Pärssinen, joka on yksi tutkimusryhmän jäsenistä.

Runsas kymmenen vuotta sitten tehtyä sivilisaatiolöytöä on pidetty tiedepiireissä sensaatiomaisena, ja se on muuttanut voimakkaasti käsityksiä Amazoniasta.

Martti Pärssinen kertoi alueelle tehdyistä uusista löytöretkistä Humanistilehdessä maaliskuussa.

Arkeologinen löydös on ollut vaarassa tuhoutua. Alueen maanomistajilla on paljon valtaa kaupunkien päättävissä elimissä. Vähän aikaa sitten laittomia hakkuita sademetsässä suorittaneita vapautettiin rangaistuksetta oikeudessa. Metsää myös poltetaan jatkuvasti muka vahingossa, koska metsää ei saa laillisesti kaataa.

Jos alue pääsee UNESCOn maailmanperintökohteeksi, sillä on hyvät mahdollisuudet säilyä jälkipolville.

>> > Uutinen Brasilian kansallisen historiallisen ja taiteellisen perinnön instituutin sivuilla (portugaliksi)

Yleisöluento tiistaina 14.4: Alkuperäiskansojen näkemyksiä

Tutkimusryhmän jäsen Pirjo Virtanen on väitellyt alueella asuneesta Manchineri-kansasta, ja viime vuosina hän on kerännyt uutta tutkimusaineistoa samalla alueella elävästä Apurinã-kansasta.

Virtanen valottaa näiden alkuperäiskansojen näkemyksiä alueen menneisyydestä avoimella yleisöluennolla 14. huhtikuuta.

Studia Latinoamericana – Pirjo Virtanen: Lounais-Amazonian menneisyys alkuperäiskansojen etnografisen tutkimuksen valossa

Aika: tiistaina 14. huhtikuuta klo 18.15–19.45
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, Unioninkatu 34, Auditorio IIl