Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

375 humanistia juhlistaa yliopiston pitkää ikää

375 humanistia

Humanistinen tiedekunta juhlistaa Helsingin yliopiston 375-juhlavuotta esittelemällä vuoden 2015 jokaisena päivänä yhden humanistin. Tänään yliopiston vuosijuhlapäivänä 26. maaliskuuta esitellään jo vuoden 85. humanisti: Helsingin yliopiston vararehtori Anna Mauranen.

Sivustolla humanistisen tiedekunnan professorit ovat havainnollistaneet vuorollaan, miten tiede ja yhteiskunta linkittyvät erottamattomasti toisiinsa.

Tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen tutkimuksen professori Pirjo Hiidenmaan tutkimus- ja opetustyön ydin on tiedeviestintä ja kielen monimuotoinen käyttäminen. Hiidenmaa puhuu painokkaasti tieteen avoimuudesta sekä tutkijoiden tehtävästä julkisessa keskustelussa ja yleisessä kulttuurin rakentamisessa.

Lähi-itä on yksi teemoista, jotka ovat jatkuvasti esillä julkisuudessa. Seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola kertoo, miten käyttää asiantuntemustaan mediassa, valtionhallinnossa ja poliittisissa elimissä.

Venäläisen kirjallisuuden emeritusprofessori Pekka Pesonen taas on kirjoittanut lähes 50 vuoden ajan sanomalehtiartikkeleita, tehnyt radio-ohjelmia ja vetänyt laajan suosion saaneita suurelle yleisölle avoimia luento- ja keskustelusarjoja.

Suomen Akatemian akatemiaprofessori ja Helsingin yliopiston naistutkimuksen professori Tuija Pulkkinen puolestaan havainnollistaa, miten akateeminen sukupuolen ajattelu on muuttanut maailmaa viimeisten vuosikymmenten aikana ennen näkemättömällä tavalla. Sukupuolineutraalin avioliittolain käsittely Suomen eduskunnassa oli vain yksi sen jäljistä.

Humanisti voi olla ruokastrategi, pankkiiri tai tapahtumapäällikkö

Humanistit vaikuttavat monilla tahoilla yhteiskunnassa. Alkuvuoden aikana olemme saaneet tutustua Helsingin kaupungin ruokastrategi Timo Santalaan ja pankkiirina uransa tehneeseen Thomas Thessleffiin.

Myös Heurekan tapahtumapäällikkö ja kirjailija Paula Havasteen ura on hyvä esimerkki siitä, että humanistin koulutuksella voi tehdä monenlaista yhtä aikaa.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsulle yliopisto-opinnot antoivat osaamista ja kielitaitoa erityisesti arabimaailman, Välimeren seudun ja Latinalaisen Amerikan alueilta. Yliopistolaisilta hän kaipaa lisää rohkeutta kertoa näkemyksistään ja tutkimustuloksistaan medialle.

Runoilija, kansanedustaja ja urheiluvaikuttaja

Niin ikään historiallisilla merkkihenkilöillä on ollut paikkansa. Sivustolla on esitelty muiden muassa kirjailija, kansanedustaja ja Yleisradion pääjohtaja Hella Wuolijoki ja urheiluvaikuttaja Lauri ”Tahko” Pihkala.

Kalevalan päivää juhlittiin Elias Lönnrotin esittelyn merkeissä, ja Runebergin päivänä opittiin lisää kuuluisasta runoilijasta torttujen syönnin lomassa.

Myös säröääniä

Välillä esiteltävät puhuvat yliopistosta kriittisestikin, niin opiskeluaikojen muistoistaan kuin nykypäivän hallinnostakin.

– Tämä on hyvä asia. Emme halua markkinapuhetta vaan rehellisiä ajatuksia, myös säröääniä, sanoo humanistisen tiedekunnan dekaani Hanna Snellman.
Snellman on ollut iloinen kuulleessaan, että monille on muodostunut jo tavaksi tarkistaa heti aamulla, kuka on päivän humanisti.

– Sivustoa lukevat niin yliopistolaiset, alumnit kuin muut ystävämme, ja olen saanut paljon positiivista palautetta useilta taholta.

Humanisteja kiinaksi, arabiaksi, saksaksi, venäjäksi...

Sivustolla on sisältöjä 11 kielellä. Käännösten tuotannosta vastaa tiedekunnan kieliaineiden osaajista koostuva asiantuntijaryhmä.

– Kielten määrä on kielivastaaville suuri ponnistus, mutta se kannattaa. Sivuston laaja kielivalikoima on herättänyt ihastusta, Hanna Snellman sanoo.

Mukana käännöstyössä on myös alan opiskelijoita.

– Opiskelijat saavat työelämää varten tarvittavaa käännöskokemusta, ja on varmasti heillekin hieno kokemus nähdä oma käännös tuoreeltaan sivustolla.

Sivusto on myös suomenkielisten tekstien tekijöille suuritöinen, ja esittelyt menevät välillä julkaisuun hyvin nopeasti heti tekstien valmistuttua. Siksi kääntäjille jää työhönsä hyvin niukasti aikaa, ja kieliversiot täydentyvätkin osittain myöhemmin.

– Ylipäätänsä kyseessä ei ole ainoastaan juhlavuoden sivusto vaan pitkään hyötyä tuova tietopankki, Hanna Snellman toteaa.

Helsingin yliopiston henkilöstön osalta uusimmat aktiviteetit pääsee myöhemminkin tarkistamaan infolaatikoista löytyvien Tuhat-tutkimustietokantalinkkien kautta.

Tänä vuonna saamme tutustua vielä kaikkiaan 290 humanistiin.

375humanistia.helsinki.fi
twitter.com/HYhumtdk