Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Rocklyriikat ja mediatekstit rakentavat aitoa "Eva Dahlgrenia"

Helsingin yliopistossa tehty tuore väitöskirja ruotii ”aitouden” ristiriitaisia merkityksiä rockkulttuurissa ja kaupallisessa musiikkiteollisuudessa.

Mitä on ”aito” rock? Voidaanko esiintyjää pitää autenttisena, jos hän on kaupallinen? Millaisia merkityksiä on naiseudella ja mieheydellä rock-alalla ja rock-journalismissa? Ja miten Eva Dahlgren on luovinut tässä ristiaallokossa?

Anna Biström selvitti väitöstutkimuksessaan, miten kuva Eva Dahlgrenista ja hänen taiteilijuudestaan on kehittynyt vuosina 1980–2000. Tutkimusmateriaalina oli kymmenen laulun sanoitusta sekä 73 artikkelia, haastattelua ja musiikkiarvostelua ruotsalaisista ja suomenruotsalaisista lehdistä.

Kuka pitelee pensseliä?

Väitöskirja osoittaa, että sekä taiteilija itse että rocktoimittajat rakentavat käsityksiä Eva Dahlgrenista ja hänen taiteilijuudestaan.

– Eva Dahlgren rakentaa kuvaa itsestään laulujensa sanoituksilla ja antamillaan haastatteluilla, ja rocktoimittajat puolestaan tekevät sen tulkitsemalla hänen sanomaansa ja välittämällä sitä eteenpäin, Biström sanoo.

Lauluissa kuten Ängeln i rummet ja Vem tänder stjärnorna keskeistä on intiimi, rakastava puhuttelu. Toisaalta esimerkiksi laulu Jag ger mig inte nostaa esiin kapinallisen, teräväpuheisen Eva Dahlgrenin, kun taas Tårar över jord on sanomaltaan poliittinen. On myös yksittäisiä esimerkkejä teksteistä, joissa esiintyy leikkisämpi ja parodioiva suhde ”oikeaan” Eva Dahlgreniin.

Anna Biström. Kuva: Mika Federley

Aitouden ihanne dominoi rock-alaa

Yleisölle sekä tietoisesti että tiedostamatta välitetyt kuvat vaikuttavat suuresti artistin imagoon.

– Populäärimusiikin tutkimuksessa törmää useasti aitouden käsitteeseen. Akateemisen kontekstin ulkopuolella puhutaan yleensä esiintyjän ”uskottavuudesta”, joka on artistien tavoite.

Eva Dahlgren etsii ja pohtii autenttisuutta jatkuvasti. Aitous ilmenee eri tavalla eri lauluissa, eri hetkillä ja eri yhteyksissä. Joskus se esiintyy poliittisena kannanottona, joskus henkilökohtaisena tunnustuksena ja täytenä avoimuutena.

– Tutkimani lehdistömateriaali ja laulujen sanoitukset ovat yllättävän yksimielisiä ja vahvistavat voimakkaasti toistensa kuvaa Eva Dahlgrenista – siis autenttisesta Eva Dahlgrenista, vaikka lehdistössä toisinaan myös kyseenalaistetaan Dahlgrenin aitous.

Koko ruotsinkielisen väitöskirjan voi lukea verkossa.

Anna Biströmin väitöstilaisuus pidettiin perjantaina 20.2.2015 klo 12 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Opponenttina toimi professori Anna Williams Uppsalan yliopistosta, ja kustos oli professori Ebba Witt-Brattström.

Lisätietoja:

anna.bistrom(at)helsinki.fi