Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Alumnit täyttivät pienen juhlasalin

Tiedekunta osallistui koko yliopiston yhteiseen alumnipäivään torstaina 29.1. järjestämällä pikaluentojen sarjan seitsemän luennoitsijan voimin.

Alumneja oli kutsuttu paikalle kuuntelemaan, mikä tieteessä tutkituttaa nyt sekä harkitsemaan uuden oppimista täydennyskoulutuksen kautta.

Vieraat toivotti tervetulleiksi dekaani Hanna Snellman kertomalla, että tiedekunnan juuret ulottuvat yliopiston perustamisvuoteen 1640 saakka ja edelleen esimerkiksi filosofia, historia ja Kreikan ja Rooman kirjallisuus ovat opetettavia aineita. Hän nosti esille myös juhlavuoden suuren hankkeen, 375 humanistia -sivuston, joka vuosikalenterin lailla nostaa esiin uuden humanistin vuoden jokaisena päivänä.

Esityksissä kaikkien neljän laitoksen tutkijat olivat erinomaisesti tiivistäneet nykytutkimustaan muutamiin kiinnostaviin seikkoihin. Esimerkiksi professori Tomi Huttunen kertoi Dostojevskin intohimosta käyttää sanaa ’äkkiä’, ’odottamatta’ lähes joka sivulla romaanissaan Idiootti.

Venäläisen kirjallisuuden tutkimuksesta hypähdettiin luontevasti käännöskirjallisuuden tutkimukseen. Professori Liisa Tiittula mainitsi puheenvuorossaan, että tarinaan eläytyminen näkyy aivoissa päiväkausia, mikä ei varmasti yllätä kirjallisuuden ystäviä.

Hyvin havainnollisesti tutustuttiin klassikkokirjastoon, joka on osa professori Jyrki Nummen vetämää Kirjallisuuspankki-hanketta. Klassikkokirjasto on tietopankki verkossa, ja sen kautta voi lukea suomen- ja ruotsinkielisiä klassikkoja, kuten Maiju Lassilaa tai Juhani Ahoa alkuperäisessä asussaan.

Tiukasti tieteessä oli professori Tiina Onikki-Rantajääskön esitys Tieteen termipankista. Yllätyksellisyyden teemalla jatkettiin, sillä esityksen aikana valkeni, että some-maailmasta tuttua meemiä voidaan biologiaan rinnastaen pitää kulttuurievoluution "geeninä". Meemit kilpailevat kulttuureissa samoin kuin geenit populaatioissa, ja seurauksena on memeettinen evoluutio.

Jopa elokuvista tuttua jännitystä edustivat aiheet haaksirikoista Itämerellä, Brasilian Amazonian uuden sivilisaation löytyminen ja Lähi-idän vaikutteiden esiintyminen länsimaisessa elämänmuodossa. Dosentti Mikko Huhtamies sekä professorit Martti Pärssinen ja Jaakko Hämeen-Anttila antoivat vahvan kuvan tutkimuksen kansainvälisestä otteesta sekä humanistisen tutkimuksen merkityksestä uuden, aiemmin piiloon jääneen tiedon esiintuojana.

Illan puheenjohtajana toiminut varadekaani Lars-Folke Landgren päätti tilaisuuden kiitoksiin ja muistutti alumniyleisöä siitä, että yliopiston tapahtumia kannattaa seurata koko juhlavuoden ajan. Tämän jälkeen vieraat siirtyivät jatkamaan iltaa rehtorin vastaanotolle sekä Challenge-iltaan suureen juhlasaliin.