Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista

Humanistit etsivät onnellisuutta ja uutta tieteellistä maailmankuvaa Helsinki Challengessa

Helsinki Challenge -kilpailun finalistit on valittu. Laura Visapään Onnellisuusprojekti, Paavo Pylkkäsen uutta tieteellistä maailmankuvaa kehittävä Upstream Solutions -tiimi ja estetiikan opiskelija Maria Niemen lähidemokratiaa vahvistava Tell-Us pääsivät jatkoon.

Laura Visapään johtamassa Onnellisuusprojektissa kielitieteilijät selvittävät, miten yhteiskunnassamme puhutaan onnellisuudesta ja hyvinvoinnista. Filosofi Paavo Pylkkäsen Upstream Solutions -tiimi aikoo yhdistää luonnontieteiden ja filosofian parhaat puolet ja kehittää yhdessä uutta tieteellistä maailmankuvaa. Estetiikan opiskelija Maria Niemi luotsaa Tell-Us-tiimiä, joka haluaa kehittää lähidemokratiaa vahvistavan ja kaupunginosatietoa keräävän palvelun kansalaisten, kaupungin päättäjien ja paikallisten yrittäjien käyttöön.

Onnellisuusprojekti – The Happiness Project

Jokainen meistä haluaa olla onnellinen. Mutta mitä onnellisuus itse kullekin tarkoittaa? Millä sanoilla ja käsitteillä siitä puhumme? Kielellä ja vuorovaikutuksella saattaa olla vahva vaikutus kokemukseen elämän laadusta, sanoo The Happiness Project -tiimin vetäjä Laura Visapää. Pääosin kielitieteilijöistä koostuva tiimi aikoo selvittää, miten yhteiskunnassamme puhutaan onnellisuudesta ja hyvinvoinnista.

Luvassa on myös työpajoja, joissa erilaiset ihmisryhmät pohtivat yhdessä hyveitä ja hyvää elämää. Tuloksena on tietoa ja työkaluja omien kielellisten ja vuorovaikutuksellisten tottumusten tiedostamiseen ja tarvittaessa myös muuttamiseen – josta voi kenties seurata enemmän onnellisuutta ja vähemmän kärsimystä.

challenge.helsinki.fi/blog/the-happiness-project-onnellisuusprojekti

Tieteellistä maailmankuvaa edistämässä – Upstream Solutions

Nykytieteet ovat vahvasti erikoistuneita: tutkija on syvällä omassa aiheessaan, ja yhteys muihin tieteisiin on usein vähäistä. Paavo Pylkkäsen johtama Upstream Solutions -tiimi aikoo yhdistää luonnontieteiden ja filosofian parhaat puolet ja kehittää yhdessä uutta tieteellistä maailmankuvaa. Tavoite on viestiä maailmankuva niin laajasti, että se inspiroi tieteentekijöitä ja antaa pontta uudelle tutkimukselle ja vuorovaikutukselle.

Uusi tieteellinen maailmankuva kumpuaa fysiikasta ja filosofiasta mutta näkee myös erityistieteiden aseman uudessa valossa. Pohja muodostetaan nykyistä kirjallisuutta tutkimalla, ja seuraavissa vaiheissa tutkimusryhmä osallistaa eri alojen tieteilijöitä ja maallikoita laajoihin keskusteluihin. Avuksi tiimi kehittää yhteisöllistä luovuutta aktivoivan dialogimenetelmän, jota voi hyödyntää myös esimerkiksi tuotteiden tai yritysten kehittämisessä.

challenge.helsinki.fi/blog/upstream-solutions-tieteellista-maailmankuvaa-edistamassa

Asukkaiden ääni – Tell-Us

Mitä jos kaupungin asukkaat voisivat syöttää tietoa ja toiveita omasta asuinympäristöstään verkkopalveluun, jota on helppo ja hauska käyttää? Tell-Us on muotoilijoista ja estetiikan sekä valtiotieteiden opiskelijoista koostuva tiimi, joka haluaa kehittää lähidemokratiaa vahvistavan ja kaupunginosatietoa keräävän palvelun niin kansalaisten kuin kaupungin päättäjien ja paikallisten yrittäjien käyttöön. Kauniisti visualisoitu ja helppokäyttöinen kaupunginosatieto voi pian olla kaikkien ulottuvilla ja omaan asuinympäristöön vaikuttaminen vain yhden klikkauksen päässä.

challenge.helsinki.fi/blog/tell-us-asukkaiden-aani

Maasta kasvu – Ground and Growth

Kansatieteen professori Katriina Siivonen on mukana tiimissä, joka kehittää innovaatio-ohjelmaa kestävyyden kasvattamiseksi Suomen maataloudessa.

Tiimi tuottaa mikrobiologisilla, etnografisilla ja tulevaisuudentutkimuksen menetelmillä tietoa, jossa tärkeällä sijalla on viljelijöiden oma hiljainen tietotaito. Tavoitteena on rakentaa tiedon vaihtoa varten verkkoalusta, jossa viljelijät voivat tuoda esille osaamistaan kestävistä tuotantotavoista ja kehittää sitä sidosryhmien kanssa. Kerätty tieto jalostetaan myöhemmin kestävän maatalouden strategiaksi.

challenge.helsinki.fi/blog/ground-and-growth

>> 20 tiimiä kisaa 375 000 euron palkinnosta