Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Jaakko Hintikka Académie des Sciences Morales et Politiquesin jäseneksi

Jaakko Hintikka. Kuva: Mika Federley

Ranskalainen humanististen ja yhteiskuntatieteiden akatemia, vanhahtavalta ranskankieliseltä nimeltään "Académie des Sciences Morales et Politiques" on kokouksessaan 21.10.2014 kutsunut jäsenekseen suomalaisen professori Jaakko Hintikan.

Tämä akatemia on osa tieteellistä seuraa "Institut de France" eli "Ranskan instituutti". Se perustettiin vuonna 1795 ja se on kaikkein arvostetuimpia tieteellisiä järjestöjä koko maailmassa, erityisesti ranskalaisella kielialueella.

Jaakko Hintikka on syntynyt vuonna 1929 Vantaalla. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1953 ja toimi sittemmin yli viisikymmentä vuotta professorina eri puolilla maailmaa, viimeksi Bostonin yliopistossa 1990–2014. Suomeen palattuaan hän toimii Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Hintikka jatkaa edelleen tieteellisiä töitään.

Jaakko Hintikka on useiden tiedeakatemioiden jäsen, niiden joukossa Amerikan tiede- ja kirjallisuusakatemia, Venäjän tiedeakatemia, sekä Norjan ja Unkarin tiedeakatemiat. Hän on Suomalaisen tiedeakatemian kunniajäsen ja Suomen tiedeseuran jäsen. Aikaisemmin tänä vuonna hänet valittiin Euroopan akatemian jäseneksi.

Vaikka Hintikka on toiminut pitkään englannin kielialueella, hänen työnsä ovat saaneet jo aikaisemmin huomiota myös Ranskassa. Hän on julkaissut ranskan kielellä kuusi kirjaa ja lukuisia tieteellisiä artikkeleita, muiden joukossa huomiota herättänyt sarja tutkimuksia ranskalaisen filosofin René Descartesin ideoista. Niiden suomennetut otsikot olisivat "Ajattelen, olen siis olemassa: päätelmä vai performaatio?" (1962), "Ajattelen, kuka on siis olemassa?" (1996) ja "René ajattelee, Cartesius on olemassa" (2014). Vuonna 1994 järjestittiin Pariisissa kollokvio Hintikan filosofiasta.

Tieteellisten töittensä ohessa Jaakko Hintikka on julkaisut aiemmin tänä vuonna muistelmateoksen Hän valitsi nimekseen Merrill Hintikka.