Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Kuvailutulkki kääntää visuaalisen verbaaliseksi

Tila on keskeinen elokuvakerronnan ulottuvuus, jonka tulkitseminen nojaa vahvasti näköhavaintoon. Kuvailutulkkauksen avulla myös näkövammaiset voivat nauttia visuaalisesta elokuvakerronnasta.

Maija Hirvonen
tutki tuoreessa väitöskirjassaan elokuvan kuvailutulkkausta. Siinä tulkki muuttaa visuaalisesti havaittavaa tietoa sanalliseen muotoon. Hirvonen halusi selvittää, miten kieli ilmentää tilaa ja miten tilaa hahmotetaan elokuvan äänimaailman kautta. Tutkimus painotti kielen ja kuvan suhdetta.

>> Lue lisää nykykielten laitoksen sivuilta

FM Maija Hirvonen väittelee 15.11.2014 kello 10 aiheesta "Multimodal Representation and Intermodal Similarity – Cues of Space in the Audio Description of Film".

Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, Auditorio II, Yliopistonkatu 3. Vastaväittäjänä on Dr Phil, Reader in Translation Studies Sabine Braun, University of Surrey, ja kustoksena on professori Liisa Tiittula.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa
E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot: