Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Pirjo Lyytikäiselle Tietokirjailijapalkinto

Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori Pirjo Lyytikäinen on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon.

Filosofian tohtori, professori Pirjo Lyytikäinen on suomalaisen kirjallisuuden tutkija. Hänen intohimonsa on fiktiivinen kirjallisuus, mutta kirjoittaessaan kaunokirjallisuudesta hän kirjoittaa tietokirjallisuutta. Pirjo Lyytikäinen on kirjoittanut kirjallisuudentutkimuksen alaan kuuluvia monografioita ja lukuisia tieteellisiä artikkeleita. Hän on toimittanut monta artikkelikokoelmaa sekä laatinut oivaltavia ja kontekstia avartavia klassikkoteosten esipuheita.

Vuonna 1992 Pirjo Lyytikäinen puolusti väitöskirjaansa Mielen meri, elämän pidot – Volter Kilven romaanista Alastalon salissa. Hänen väitöskirjastaan tuli Volter Kilpi -tutkimuksen ja suomalaisen kirjallisuudentutkimuksen klassikko. Seuraavia tutkimuskohteita olivat varhainen modernismi, symbolismi ja dekadenssi. Monografiaksi Lyytikäinen kirjoitti tutkimuksensa vuonna 1997 nimellä Narkissos ja sfinksi – Minä ja Toinen vuosisadan vaihteen kirjallisuudessa.

Lyytikäinen on tutkinut myös Aleksis Kiveä, asettunut lukemaan klassikkoa vastavirtaan. Vimman villityt pojat – Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen laji ilmestyi vuonna 2005. Lyytikäisen viimeisin kiinnostuksen kohde on ollut kirjailija Leena Krohnin tuotanto. Vuonna 2013 ilmestyi teos Leena Krohn ja allegorian kaupungit.

Pirjo Lyytikäinen on kirjoittanut myös kirjallisuudenopiskelijoille tarkoitettuja oppimateriaaleja, esimerkiksi yhdessä Mervi Kantokorven ja Auli Viikarin kanssa teoksen Runousopin perusteet, jonka ensimmäinen painos on vuodelta 1990.

Tietokirjailijapalkinnot jaettiin lauantaina 25. lokakuuta Helsingin Kirjamessuilla. Palkinnot ovat arvoltaan 8000 euroa, ja ne jaettiin nyt 14. kertaa. Palkinnot myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta.