Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Demokratian historian tutkimusprojektille miljoonarahoitus

Historian professori Henrik Meinanderin johtama demokratian historian tutkimuksen projekti on saanut miljoonarahoituksen.

Lähes kolmen miljoonan euron tutkimusrahoituksen saanut hanke ”Demokratins drivkrafter: Kontext och särdrag i Finlands och Sveriges demokratier 1890–2020″ keskittyy suomalaisen ja ruotsalaisen demokratian pitkän aikavälin tutkimukseen. Demokratian edellytyksiä ja käyttövoimia analysoidaan poliittisen kulttuurin, geopolitiikan vaikutusten sekä maailmantalouden näkökulmista.

Hanketta johtaa Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander. Hanke toteutetaan Helsingin yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Södertörns högskolanin, Tukholman yliopiston ja Upsalan yliopiston tutkijoiden yhteistyönä.

Vuosille 2015–2017 sijoittuvan kolmevuotisen hankkeen suurimmat rahoittajat ovat Jane ja Aatos Erkon säätiö 1,7 miljoonalla eurolla ja Östersjöstiftelsen miljoonalla eurolla.

Demokratia tarvitsee hyvät kasvuolosuhteet

Helsingin yliopiston osuudessa tutkitaan demokratian käyttövoimia: miten Suomen ja Ruotsin poliittiset kulttuurit yhdessä geopolitiikan ja maailmantalouden kanssa muokkasivat yhteiskuntiemme demokraattisia rakenteita 1930-luvulta 1980-luvulle.

– Ajanjakso oli vahvan valtion ja kansallisen yhtenäiskulttuurin aikaa monella puolella Eurooppaa, Henrik Meinander sanoo.

Meinanderin tutkimusryhmään kuuluvat professori Anu Koivunen (valtiollisten radio- ja TV-monopolien vaikutus), fil.tri Oula Silvennoinen (vientietollisuuden eliitien poliittinen vaikutus), ja fil.tri Ainur Elmgren (ideologioiden retoriikka). Meinander tutkii, miten demokratian käyttövoimat muokkasivat 1960-luvun yhteiskuntakehitystä ja analysoi geopolitiikan vaikutusta demokratioihin pidemmällä aikavälillä.

Demokratiaa yhteiskunnallisena järjestelmänä ja poliittisena kulttuurina pidetään nykyään itsestään selvänä asiana Suomessa ja Ruotsissa. Monet olettavat sen synnyn ja kehityksen nykymuotoonsa olleen jotenkin vääjäämätön asia.

– Tämä on meidän mukaamme monella tavalla väärä oletus. Toimiakseen hyvin demokratia tarvitsee hyvät ja turvalliset kasvuolosuhteet, eli vahvaa kansalaisyhteiskuntaa, vakaata geopoliittista ympäristöä ja talouskasvua. Jos jokin näistä käyttövoimista puuttuu demokratia menettää ennemmin tai myöhemmin niin uskottavuutensa kuin toimivuutensa, Meinander sanoo.

Lisätietoja:

Henrik Meinander