Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Heikki Ylikankaalle tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto

Humanistisen tiedekunnan emeritusprofessori Heikki Ylikangas sai elämäntyöpalkinnon historian alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä.

Heikki Ylikangas (s. 1937) on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia pitkän linjan historioitsijoita. Ylikankaan tieteellinen tuotanto käsittää 21 monografiaa, lukuisia toimitettuja teoksia ja kymmeniä artikkeleita. Hän on tehnyt myös kahdeksan näytelmää ja kaksi historiallista romaania.

Ylikankaalla on taito tarttua sellaisiin historian aiheisiin, jotka eivät jätä lukijoita kylmiksi, todetaan palkintoperusteluissa.
”Rohkeasti hän on käsitellyt Suomen kansakunnan menneisyyden monia kipupisteitä: nuijasotaa, vuoden 1918 sisällissotaa, toisen maailmansodan ratkaisuvaiheita Suomessa. Hän kirjoittaa teoksensa niin, että kuka tahansa lukevasta yleisöstä, koulutustaustasta riippumatta, on voinut niihin tarttua. Ylikankaan teokset eivät koskaan ole kuivia selvityksiä aiheestaan vaan niillä on aina sanottavaa oman aikansa lukijalle. Ylikankaan teoksia onkin luettu ja niistä on keskusteltu paljon.

Käsitellessään monia Suomen historian taitekohtia ovat Ylikankaan teokset aina herättäneet vilkasta keskustelua. Sitä on käyty historiantutkijoiden ammatillisilla foorumeilla, mutta myös sanomalehdistössä ja televisiossa. Monesti kiivaaksikin äitynyt väittely Ylikankaan teosten ympärillä on pakottanut siihen osallistuneet ja myös sitä seuranneet perehtymään näihin aiheisiin, muodostamaan oman mielipiteensä käsitellyistä asioista. Huolimatta siitä, mihin tukikohtaan keskustelija tai keskustelun seuraaja on linnoittautunut, ei kukaan voi kiistää sitä, että nämä keskustelut ovat lisänneet suomalaisten tuntemusta historiantutkimuksessa esiintyvistä eri näkemyksistä.”

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. TJNK on opetusministeriön asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla sekä muun kansallisen ja kansainvälisen tiedon kehitystä.