Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professoriksi Pirjo Hiidenmaa

Pirjo Hiidenmaa. Kuva: Linda TammistoFilosofian tohtori Pirjo Hiidenmaa on valittu Helsingin yliopiston tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professoriksi. Uusi professuuri on alan ensimmäinen Suomessa.

Pirjo Hiidenmaa (s. 1959) on valmistunut filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1995. Hänen erikoisalansa on tekstien ja suomen kielen kirjallisen käytön tutkimus. Hiidenmaa on tutkinut uraa uurtavasti suomenkielisiä tietotekstejä, ohjannut tietokirjallisuutta käsitteleviä väitöskirjoja ja opettanut tietokirjoittamista. Hän on työuransa eri vaiheissa toiminut laajalti monien tietokirjallisuuden sidosryhmien kuten kustantajien ja tietokirjailijajärjestöjen kanssa.

Pirjo Hiidenmaa on työskennellyt Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian johtajana vuodesta 2013. Aikaisemmin hän on työskennellyt Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa, Suomen Akatemiassa ja Kotimaisten kielten keskuksessa. Hän on Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston dosentti.

Uusi professuuri on alan ensimmäinen Suomessa. Tähän asti kirjallisuuden alan kaikki noin 25 professuuria Suomessa ovat olleet kaunokirjallisuuden opetukseen ja tutkimukseen liittyviä. Kuitenkin 80 prosenttia suomalaisesta kirjallisuudesta on tietokirjallisuutta.

Tietokirjallisuutta ovat esimerkiksi historiateokset, oppikirjat, matkaoppaat, sanakirjat ja tieteelliset monografiat.

Tietokirjallisuuden tutkimuksessa keskitytään muun muassa tekstilajeihin, kerronnan keinoihin, historiaan, kirjailijoihin ja lukutottumuksiin. Monitieteistä otetta tarvitaan, kun tutkitaan esimerkiksi tietokirjallisuuden käyttötapoja, tulevaisuutta tai suhdetta mediaan.

Professuurin perustamisen mahdollistivat lahjoitukset, joita Helsingin yliopistolle ovat tehneet Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, Suomen tietokirjailijat ry, Tieteen tiedotus ry ja Lauri Jäntin säätiö.

Tehtävä sijoittuu Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitokselle.

Lisätietoja:

Pirjo Hiidenmaa