Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista

Eila Hämäläinen palkittiin uraa uurtavista suomi vieraana kielenä -oppikirjoistaan

Oppikirjailija Eila Hämäläinen on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnon. Hämäläinen on suomi vieraana kielenä -oppikirjojen uranuurtaja. Hän on vuosien aikana uudistanut alaansa ja jättänyt pysyvän jäljen sen opetukseen.

Eila Hämäläisellä on takanaan ura Helsingin yliopiston suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksella, jossa hän työskenteli Suomen kielen ja kulttuurin oppiaineen ja koko yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden kielitaito-opetuksen lehtorina. Useat hänen laatimistaan suomi toisena ja vieraana kielenä -oppikirjoista ilmestyivät laitoksen kustantamina. Hämäläinen jäi lehtorin työstään eläkkeelle muutama vuosi sitten, mutta 1970-luvulla alkanut ura tasokkaiden oppikirjojen tekijänä jatkuu yhä.

Hämäläisen tuotanto keskittyy suomi vieraana kielenä (S2)
-oppikirjoihin, joita on käytetty laajasti, myös Suomen ulkopuolella. Erityisesti Eila Hämäläisen yhteistyössä Salli-Marja Bessonoffin kanssa laatimat Aletaan!, Jatketaan! ja Harjoitellaan! -oppi- ja harjoituskirjat sanastoineen ovat olleet uraa uurtavia. Teosten merkitys näkyy niistä otettujen painosten määrissä: esimerkiksi Aletaan!-oppikirjasta otettiin vuonna 2002 jo 17. painos, ja viimeisin, täysin uudistettu laitos ilmestyi vuonna 2011.

Ennakkoluuloton ja rohkea oppikirjailija

Eila Hämäläinen on ollut suomi vieraana kielenä -oppikirjailijana edelläkävijä. Hän aloitti kirjailijanuransa aikana, jolloin koko opetusalaa ei laajemmin vielä tunnistettukaan. Hämäläisen ja Bessonoffin Aletaan!-oppikirjassa (1988) sovelletaan kielen käytöstä lähtevää, niin sanottua funktionaalista kielenopetusmenetelmää. Hämäläisen pedagoginen näkemys oli aikanaan poikkeuksellinen: opetuksen lähtökohtana on se, mitä kieliopin aineksia opiskelija tarvitsee jo aluksi myös kielen käytössä, ja tämä näkemys on kirjoitettu oppikirjojen rakenteeseen ja sisältöön.

Hämäläinen on myös osallistunut aktiivisesti oppikirjoja ja opetusmenetelmiä koskevaan tieteelliseen ja pedagogiseen keskusteluun ja jatkuvasti uudistanut omia oppikirjojaan. Uusi kieltä ja kielenoppimista koskeva tutkimus sekä omat opetuskokeilut ja niistä saadut kokemukset ovat näkyneet muutoksina oppikirjojen seuraavissa painoksissa. Oppikirjailijana Eila Hämäläinen on ollut poikkeuksellisen ennakkoluuloton ja rohkea ja jättänyt pysyvän jäljen suomi vieraana kielenä -alan opetukseen.

Tähtitieteestä ja tieteen historiasta yleistajuisesti

Warelius-palkinnon sai myös tähtitieteilijä Tapio Markkanen, joka tunnetaan kulttuurihistoriallisesti merkittävästä ja monipuolisesta populaariin tähtitieteeseen, tieteen historiaan ja oppihistoriaan liittyvästä tietoteostuotannosta. Tämän lisäksi Markkanen on käsitellyt paljon opetuksen ja tutkimuksen yhteiskunnallista merkitystä. Hän on tutkinut ja opettanut tähtitiedettä ja tieteen historiaa Helsingin yliopistossa yli 40 vuotta.

Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinnot jaettiin Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa 27. kesäkuuta. Palkinnot ovat suuruudeltaan 12 000 euroa. Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

Lue lisää: www.suomentietokirjailjat.fi