Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista

Avoin luento (suorana myös verkossa): Horjuttaako antropomorfismi aitoa humanismia?

Georg Henrik von Wright. Kuva: Ari Aalto

Filosofi Georg Henrik von Wright kirjastossaan vuonna 2002. Kuva: Ari Aalto.

Sir Anthony Kenny pitää ensimmäisen Georg Henrik von Wright -luennon tiistaina 17.6.2014 klo 14–16 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa (os. Fabianinkatu 33, 4. krs).

Kennyn englanninkielisen luennon otsikkona on ”Anthropomorphism vs Humanism”, ja hänen tarkoituksenaan on pohtia, miten antropomorfisten käsitteiden käyttäminen biologiassa, tietotekniikassa, politiikassa ja teologiassa horjuttaa aitoa humanismia. Luento on avoin yleisölle ja se lähetetään suoraan verkkoon.

Georg Henrik von Wright -luennon järjestämiseen käytetään lahjoitusta, jonka Anita von Wright-Grönberg ja Benedict von Wright tekivät Helsingin yliopistolle vuonna 2013. Tarkoituksena on, että luennosta tulee toistuva tapahtuma, joka edistää suomalaisfilosofi Georg Henrik von Wrightin filosofiaan ja kirjoituksiin liittyvää tutkimusta ja keskustelua.

Georg Henrik von Wright (1916–2003) oli ensimmäinen pohjoismainen filosofi, jolle omistettiin teos Library of Living Philosophers -julkaisusarjassa vuonna 1989. Tätä kunnianosoitusta on kutsuttu filosofian Nobelin palkinnoksi. Von Wrightin filosofiset teokset tarkastelevat esimerkiksi normi- ja arvofilosofiaa, humanististen tieteiden tieteenfilosofiaa, tietoisuuden filosofiaa, etiikkaa, filosofista logiikkaa ja kulttuurikritiikkiä. Von Wright oli yksi Pohjoismaiden johtavista intellektuelleista, joka tunnettiin erityisesti Vietnamin sodan vastustuksesta ja teknisen rationaalisuuden valta-aseman kritiikistä. Hänet tunnettiin myös yhtenä kolmesta Ludwig Wittgensteinin kirjallisen jäämistön hoitajista.

Anthony Kennyn filosofisen tutkimuksen aiheita ovat olleet muun muassa teot, tunteet ja vapaa tahto. Hän on myös kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita Aristoteleesta, Tuomas Akvinolaisesta, Descartes’ista ja Wittgensteinista sekä laatinut filosofian historiaa koskevan kirjasarjan, joka kuuluu alan eniten käytettyjen oppikirjojen joukkoon. Kenny on myös esittänyt merkittäviä uskonnollisia puheenvuoroja ja kuvannut omaa matkaansa katolisesta papista agnostikoksi. Georg Henrik von Wright nimesi Kennyn seuraajakseen Wittgensteinin kirjallisen jäämistön vaalijana. Kenny on kuulunut Wittgenstein Trustees -ryhmään vuodesta 1990.

17. kesäkuuta järjestettävän luennon lisäksi järjestetään Tiedekulmassa (os. Yliopistonkatu 3). 16.6.2014 klo 16–18 englanninkielinen keskustelu, jonka otsikkona on "The Life and Work of Georg Henrik von Wright and Ludwig Wittgenstein". Keskustelun osallistujat ovat professori Ilkka Niiniluoto ja Sir Anthony Kenny. Katso tilaisuus suorana lähetyksenä täällä.