Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Suzie Thomas – Glasgow’sta Helsinkiin museologian yliopistonlehtoriksi

Suzie Thomas. Kuva: Mika Federley

Tutkijavaihto toi Suzie Thomasin Helsingin yliopistoon arkeologian oppiaineeseen kuukaudeksi keväällä 2013. Hän piti yliopiston ilmapiiristä ja viihtyi Helsingissä hyvin. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän huomasi, että filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella oli kansainvälisessä haussa museologian yliopistonlehtorin paikka.

Thomas haki, tuli valituksi ja aloitti tehtävässä huhtikuussa tänä keväänä.

– Olen todella innostunut uudesta työstäni ja iloinen, että Helsingin yliopisto otti minut vastaan, vaikka en osaakaan suomea. Opetan englanniksi, mutta opiskelijoilla on halutessaan oikeus ja mahdollisuus suorittaa pakolliset kurssit äidinkielellään suomeksi tai ruotsiksi. Aion tietenkin myös opiskella suomea, mutta ihan pian en suomeksi pysty opettamaan.

Englantilainen Suzie Thomas opiskeli arkeologiaa ja esihistoriaa Sheffieldin ja Newcastlen yliopistoissa, ja jatkoi myöhemmin samoissa yliopistoissa kulttuuriperinnön opintojen parissa. Maisterivaiheessa hän kiinnostui siitä, miksi ihmiset käyvät museoissa. Hän on myös työskennellyt useissa eri museoissa, muun muassa osa-aikaisena koko sen ajan kun kirjoitti väitöskirjaa. Väitöskirja käsitteli ns. aarteenmetsästyksen suhdetta ammattiarkeologiaan.

– Olen kiinnostunut siitä, miten erilaiset yhteisöt voisivat osallistua tiiviimmin museoiden toimintaan ja kulttuuriperinnön vaalimiseen. Tästä aiheesta on perustettu uusi lehtikin "Journal of Community Archaelogy & Heritage", jonka toinen päätoimittaja olen. Tätä näkökulmaa haluan tuoda esiin myös opetuksessani.

– Toivon, että voin tuoda museosektorin toimijoita mukaan opetukseen jo perusopintovaiheessa, ja tarkoitus on viritellä yhteistyötä moneen suuntaan ja ulkomaille.

Teksti: Pia Purra
Kuva: Mika Federley