Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Kunniaa ja riemua, tohtorit!

Filosofinen tiedekunta vietti promootiota 22.–24. toukokuuta. Humanistisen alan kunniatohtoreiksi vihittiin Geoffrey G. Jones, Per Linell ja Janelle Reinelt. Riemutohtori Päiviö Tommila muisteli juhlissa 50 vuoden taakse: hänen vihittiin tohtoriksi promootiossa puoli vuosisataa sitten.

Filosofisen tiedekunnan muodostavat humanistinen, matemaattis-luonnontieteellinen, bio- ja ympäristötieteellinen, käyttäytymistieteellinen ja farmasian tiedekunta. Filosofisen tiedekunnan promootio on Suomen akateemisista juhlista vanhin ja suurin. Sen juuret juontavat aina 1600-luvulle asti, mutta samalla promootio edustaa aina myös omaa aikaansa. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa tohtoreiden lisäksi myös maisterit voivat osallistua tähän monipäiväiseen juhlaan.

Promootiossa vihittin perjantaina 23. toukokuuta kunniatohtoreiksi kolmetoista tieteen, kulttuurin ja yhteiskunnan eri aloilla ansioitunutta henkilöä. Humanistista tutkimusta edustivat yrityshistorian professori Geoffrey G. Jones, kielitieteilijä Per Linell ja teatterintutkimuksen professori Janelle Reinelt. M. A. Numminen on opiskellut Helsingin yliopistossa muun muassa filosofiaa ja kielitiedettä. Hänen muusikon uransa lähti liikkeelle 1960-luvulla Helsingin yliopiston opiskelijamaailmasta.

Kuin olisi tullut kotiin

Janelle Reinelt (s. 1947) on teatterintutkimuksen professori Warwickin yliopistossa ja teatterin- ja esitystutkimuksen kansainvälisesti merkittävimpiä tutkijoita. Hän on tehnyt yhteistyötä Helsingin yliopiston teatterintutkijoiden kanssa yli 20 vuotta.

– Tuntuu kuin olisin tullut kotiin. Kävelin eilen Esplanadin puistossa ja muistelin aikoja, joita vietimme Strindbergin kahvilassa. On ihanaa tavata vanhoja ystäviä täällä, Reinelt sanoi torstaina promootion harjoitusten jälkeen.

Reineltin tutkimusalueiseen kuuluvat kulttuurienvälisyys, poliittinen ja feministinen esitystutkimus ja dokumentaariset esitykset. Hän oli teatterintutkijoiden maailmanjärjestön presidentti vuosina 2003–2007.

– Olen syvästi otettu kunniasta olla täällä. Kaikkein eniten promootion juhlallisuuksilta odotan oman puheeni pitoa. Saan siinä kertoa lämpimistä tunteistani Helsingin yliopistoa ja kollegoitani kohtaan.

Keskusteluntutkimuksen huippua

Per Linell (s. 1944) on dialogisen kommunikaation ja keskustelukielen rakenteiden ja käytäntöjen tutkimuksen merkittävä edustaja ja uudistaja kielitieteessä.

Helsingin yliopiston on Linellille läheinen ja tuttu. Hän toimi täällä vierailevana keskusteluntutkimuksen professorina vuosina 1996–1999, ja nykyisin verkoston tapaamisia on jatkuvasti, esimerkiksi Intersubjektiivisuus vuorovaikutuksessa
-huippuyksikön piirissä.

– Helsingin yliopiston keskusteluntutkimuksen huippuyksikkö on maailman johtavia tutkimuskeskuksia. On hienoa, että saan tehdä yhteistyötä teidän kanssanne.

Viime vuosina Linell on keskittynyt instituutioiden ja niiden tuottamien keskustelukulttuurien kuvaamiseen.

Torstain promootioharjoituksissa hän huomioi, että Suomen promootioperinne on ruotsalaista formaalimpi. Lisäksi Ruotsissa tohtoreilla on sormukset, täällä miekat.

Kunniatohtori Harvardista

Geoffrey G. Jones (s. 1952) toimii yrityshistorian Isidor Straus
-professorina Harvardin yliopiston Business Schoolissa, Yhdysvalloissa. Hän on kansainvälisesti arvostettu ja laaja-alainen yrityshistorioitsija.

Jones on tutkinut kauneusteollisuuden ja ympäristöystävällisen yritystoiminnan historiaa sekä laajemmin yritystoiminnan roolia globalisaation historiassa.

Professori Jonesin uraauurtava tutkimus on ollut keskeisenä innoittajana Helsingin yliopistossa kehittyneelle kansainvälisesti merkittävälle yrityshistorian tutkimukselle.

Jones havainnoi tilaisuuden arvokkaan luonteen. Häneen teki vaikutuksen nuorten ihmisten ylpeys saavutuksistaan sekä sukupolvien välinen yhteys, jota symboloi hienosti riemutohtoreiden läsnäolo.

Entä miltä tuntuivat suomalaisen yliopiston promootioperinteet amerikkalaiseen akateemiseen maailmaan tottuneesta?

– Tämä oli todella erityinen tapahtuma, en ole koskaan ennen nähnyt mitään tällaista.

Muistoja 50 vuoden takaa

Päiviö Tommila (s. 1931) osallistui promootioon riemutohtorina. Hänet vihittiin promootiossa tohtoriksi 50 vuotta sitten. Tommila on historiantutkija, emeritusprofessori, Helsingin yliopiston entinen rehtori ja akateemikko. Tommila on uransa aikana osallistunut lukuisiin promootioihin: maisterina, tohtorina, riemutohtorina ja yliopiston viran puolesta.

Päiviö Tommila väitteli filosofian tohtoriksi 1962. Väitöskirjan otsikkona oli ”Suomi ja eurooppalainen politiikka 1809–1815”. Tommila työskenteli Helsingin yliopiston Suomen historian professorina 1976–1994 ja yliopiston rehtorina 1988–1992. Hän tuntee Suomen poliittista historiaa 1800-luvulla, kaupunkihistoriaa sekä lehdistön ja historiankirjoituksen historiaa.

Hän iloitsee, että Helsingin yliopiston maistereilla ja tohtoreilla on promootiossa mahdollisuus juhlia yhdessä menestystään. Ensikertalaisille hän antaa juhliin vinkin:

– Muistakaa noudattaa ohjeita – ja iloitkaa!

Promootion sivut: www.helsinki.fi/fil-promootio2014