Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Islamin ja arabian kansainväliset huippututkijat Helsinkiin kesäkuun alussa

Helsingin yliopistossa järjestetään 2.–6. kesäkuuta kansainvälinen arabian kielen, arabialaisen kulttuurin ja islamin tutkijoiden konferenssi.

Union Européenne des Arabisants et Islamisants (UEAI)
-järjestön kokous järjestetään joka toinen vuosi. Tänä vuonna järjestäjinä ovat Helsingin yliopiston maailman kulttuurien laitoksen arabian kielen ja islamin tutkimuksen oppiaine, The Intellectual Heritage of the Ancient Near East -projekti ja Suomen Lähi-idän instituutti. Kokousta ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty Suomessa, ja Pohjoismaissakin viimeksi vuonna 1972 (Visby).

Kokouksen osanottajina ovat maailman johtavat alan tutkijat erityisesti Euroopasta mutta myös Yhdysvalloista ja arabimaista. Kokousedustajia on tänä vuonna mukana kahdestakymmenestä maasta ja muun muassa seuraavista yliopistoista: Yale, Oxford, Berliini, München, Göttingen, Moskova, Pietari, Rooma ja Venetsia. Konferenssikielinä ovat etusijassa englanti ja ranska. Kokouksessa kuullaan toistasataa esitelmää arabian kielen ja islamin tutkimuksen alalta. Kotimaisia puhujia on viisi.

Konferenssi on arabian kielen, arabialaisen kulttuurin ja islamin tutkijoiden tapaamisfoorumi. Suomen tiedeyhteisölle se on merkittävä tilaisuus tavata alan huippututkijoita Suomessa. Kokous toimii myös näyteikkuna alan parhaalle suomalaiselle tutkimukselle. Konferenssin saaminen Suomeen on poikkeuksellinen huomionosoitus suomalaisen tutkimuksen kansainväliselle merkitykselle.

UEAI (perustettu1962) on kansainvälisesti merkittävä arabian kielen ja islamin tutkijoiden yleisjärjestö, jonka kanssa kilpailevat vain suuret, monialaiset järjestöt, kuten American Oriental Society tai Deutsche Morgenländische Gesellschaft.

>> Islamilainen moderni taide syntyi halusta tavoittaa länsi