Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Marcus Hjulhammar on ensimmäinen Itämeren meriarkeologian apulaisprofessori

Marcus Hjulhammar. Kuva: Mika Federley
Myös sisävesien arkeologiset aarteet kiinnostavat Hjulhammaria.

Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella on aloittanut lahjoitusvaroin perustetuissa opetus- ja tutkimustehtävissä kolme uutta työntekijää. Heistä viimeisimpänä työnsä aloitti tämän vuoden tammikuussa Itämeren meriarkeologian vakinaistamispolun apulaisprofessorina Marcus Hjulhammar. Apulaisprofessori Hjulhammarin löytää muiden arkeologien joukosta Topeliasta Unioninkadulla.

Itämeren meriarkeologian apulaisprofessuuri on aivan uusi tehtävä. Laitoksella on kuitenkin jo pidempään toiminut pieni merihistorian sivuaineopintokokonaisuus. Hjulhammarin tuleva opetus liittyy sekä tähän opintokokonaisuuteen että arkeologian oppiaineeseen.

– Minulla on yli 20 vuoden kokemus sekä maa- että meriarkeologiasta. Alun perin innostuin sukeltamisesta suorittaessani asepalvelukseni Ruotsin laivastossa. Olin opiskellut historiaa Tukholman yliopistossa, mutta sukellusharrastuksen myötä suuntauduin arkeologiaan ja erityisesti meriarkeologiaan. Väitöskirjani ”Stockholm från sjösidan” valmistui vuonna 2010. Olen työskennellyt sekä Tukholman merihistoriallisessa museossa meriarkeologina että Södertörnin korkeakoulussa tutkijana, kertoo Marcus Hjulhammar.

Näkökulmien moninaisuus kiehtoo

Hjulhammar on innoissaan uudestä työstään, koska arkeologiaa katsotaan yliopistossa laajasta perspektiivistä ilman aikarajoituksia.

– Minua kiinnostaa historian ja arkeologian ja miksei taiteenkin yhdistäminen. Kaikki näkökulmat ovat tärkeitä esimerkiksi laivanhylkyjen analysoinnissa. Itämeren meriarkeologian apulaisprofessorina pääsen tekemään pioneerityötä ja haluankin luoda verkostoja yli tieteenalarajojen ja laajasti eri puolille Itämerta.

Suomen vesiltä löytyneet uudet meriarkeologiset löydöt, kuten Vrouw Maria, kiehtovat tutkijan mieltä. Hjulhammar on vakuuttunut siitä, että ne avaavat monenlaisia uusia näkökulmia muun muassa valtionrakentamisprosesseihin.

– Mutta haluaisin päästä tutkimaan myös Suomen sisävesien arkeologisia aarteita. Suomessa järvillä on ollut aivan toisenlainen merkitys kuin Ruotsissa. Vaikka tehtävänimikkeeni viittaakin Itämereen, niin haluaisin tehdä myös järviarkeologiaa, kertoo Hjulhammar tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Teksti: Pia Purra
Kuva: Mika Federley