Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

10-vuotias Hilma-verkosto juhlii

Aino-Maija Hiltunen ja Aili Nenola. Kuva: Pia Purra

Aino-Maija Hiltunen ja Aili Nenola.

– Naistutkimuksen alalla yhteistyötä tehtiin jo 80-luvulla, kun alettiin yhdessä pohtia, pitäisikö yliopistoihin alkaa suunnitella naistutkimuksen tutkintovaatimuksia ja opintokokonaisuuksia. Yhteistyö oli meille luonteva tapa toimia ja jakaa sekä vähäisiä tieto- että raharesursseja. Tältä pohjalta syntyi idea nais- ja sukupuolentutkimuksen valtakunnallisesta verkostosta 2000-luvun alussa, muisteli professori emerita Aili Nenola juhlaseminaarin avauspuheenvuorossa.

Hilma-verkosto on kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen. Missään muussa Euroopan maassa ei ole vastaavanlaista verkostoa. Hilma-verkosto järjestää opetusta perustutkinto-opiskelijoille, pedagogista koulutusta alan opettajille ja monenlaisia muita aktiviteetteja. On syntynyt myös mm. Klassikkogalleria ja laulukirja. Kursseja on ollut yhteensä yli 40 erilaista, enimmäkseen verkko-opetuksena. Pedagogiseen koulutukseen on osallistunut vuosien varrella yli 100 sukupuolentutkimuksen opettajaa.

– Verkoston menestykseen ovat vaikuttaneet monet seikat. Se syntyi ensiksikin alalle, joka on pieni, dynaaminen, monitieteinen ja nouseva. Professorit tunsivat toisensa entuudestaan, ja alalla oli vahva yhdessätekemisen kulttuuri. Nais- ja sukupuolentutkimuksella on eri yliopistoissa erilainen profiili, joten yliopistojen erilaista opetustarjontaa haluttiin saada opiskelijoiden ulottuville kansallisesta. Verkko-opetuksesta on myös tällaisessa maassa todellista hyötyä, sillä sen enempää verkkokurssin opettajan kuin opiskelijoidenkaan ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja toiselle yliopistopaikkakunnalle, tiivistää Hilma-verkoston suunnittelijana alusta asti työskennellyt Aino-Maija Hiltunen.

Verkoston toiminnan aktiivisimmat vuodet olivat 2000-luvun lopussa, jolloin sillä oli tuntuva Opetusministeriön erillisrahoitus. Erillisrahoituksen loputtua toiminta on jonkin verran supistunut, mutta sekä verkkokursseja että opettajien koulutusta järjestetään edelleen. Uusia jäseniäkin on tullut mukaan, viimeisimpänä Taideyliopisto.

Teksti ja kuva: Pia Purra