Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: Tuukka Perhoniemi, teoreettinen filosofia

Miksi mittaamme ja miten tulkitsemme mitattua? Tuukka Perhoniemen teos "Mitan muunnelmat" kertoo miten mitoista on tullut osa ihmisten arkipäivää. Mittaaminen on vanha ilmiö, mutta sen laajuus ja merkitys ovat suuremmat kuin koskaan.

Mitan muunnelmissa selvitetään mitan käsitteisiin ja mittaamisen käytäntöihin sisältyviä historiallisia ja filosofisia taustaoletuksia. Mittaaminen ei ole vain neutraali työkalu, vaan sillä on erilaisia tulkintoja ja käyttötapoja. Teoksessa käsitellään mittaamisen vaikutuksia niin historiallisesti kuin nykypäivänäkin.

Antiikin filosofian, modernin tieteen ja metrijärjestelmän yksityiskohtien tarkastelun kautta hahmottuu laaja käsitys maailmasta. Teos tarjoaakin uuden näkökulman länsimaisen ajattelun historiaan.

Tuukka Perhoniemi väittelee 12.4.2014 kello 10.15 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Mitan muunnelmat – Miten määritämme maailmaa, ihmistä ja tietoa" (The Varieties of Measure: How We Quantify the World, Humans and Knowledge). Perhoniemi on Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan planetaarion johtaja.

Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen auditoriossa XII. Vastaväittäjänä on FT, dosentti Maija Kallinen Oulun yliopistosta ja kustoksena professori Matti Sintonen.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa.

Lisätietoa:

Arvostelukappaleet: