Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Kasakat, beduiinit ja Helsinki – väitöskirjat kuvina!

Jesse Keskiaho: The Reception and Use of Christian Ideas about Dreams and Visions in the Early Middle Ages (400900)

Humanistisen tiedekunnan tuoretta tutkimusta nähtiin torstai-iltana 10. huhtikuuta Helsingin yliopiston Kaisa-talon kirjastossa aivan uudella tavalla. Väitöskirjojen tekijät heittäytyivät rohkeasti lavalle esitellen tutkimustaan 20 kuvan avulla. Kukin esiintyjä sai aikaa vain vajaat 7 minuuttia, mutta aika riitti avaamaan tieteellistä tutkimusta kiinnostavasti visuaalisen näkökulman kautta.

Samu Nyström, Lieven Ameel ja Tuomo Hiippala kuvasivat historian ja kotimaisen kirjallisuuden alan väitöskirjoissaan Helsinkiä sotakuvin, proosakirjallisuuden sekä matkailuesitteiden kautta.

Kaukaisempia tutkimuskohteita edusti Päivi Miettusen Lähi-idän tutkimuksen oppiaineen väitös nimeltään ”Esi-isämme olivat beduiineja”. Kuvissa nähtiin kuivankaruja maisemia, sillä tutkimuskohteena olivat Etelä-Jordanian pyhät paikat.
Alexey Shkvarovin vaikuttavat kasakkapiirrokset kuvasivat Pietarin Suuren aikakautta Venäjällä kun taas Jesse Keskiahon, myös historian alaan kuuluva väitös, vei katsojat kauas varhaiskeskiajalle saakka käsitellen unia ja näkyjä tuon ajan kristillisessä ajattelussa.

Musiikkitieteen oppiaineessa väitellyt Helena Tyrväinen vakuutti esityksellään Uuno Klamin merkityksestä suomalaiselle musiikille sekä Klamin kosmopoliittisesta luonteesta. Väitöskirjat kuvina -illan päätti Jouna Pyysalon mukana tehty sukellus indoeurooppalaisiin kieliin ja tutkijan esittelemä kantakielen äänne- ja äännelakijärjestelmä.

Illan vetäjänä toimi dekaani Arto Mustajoki, joka ei päästänyt esiintyjiä helpolla, sillä jokainen sai vielä esityksensä päätteeksi vastata Mustajoen esittämään kysymykseen aiheeseen liittyen. Tilaisuus päättyi kiitoksiin hienoille esityksille ja kuohuviinimaljan nostoon humanistisen alan tutkimukselle.