Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista

Kansatieteen päivät 13.–14.3. – Kylpylöissä työskennellään välillä uupumuksen partaalla

Thomas O'Dell   Etnologian professori Thomas O'Dell haastatteli ruotsalaisissa kylpylöissä asiakkaita ja työntekijöitä. Asiakkaat rentoutuvat rauhalliseksi rakennetussa ympäristössä, mutta työntekijöiden jaksaminen on koetuksella. Hälyttävän usein erityisesti hierojat kertoivat olevansa itse uupumuksen partaalla.

Lundin yliopistossa työskentelevä Thomas O’Dell tulee puhumaan tutkimuksenteostaan Helsingin yliopistoon Kansatieteen päiville 14. maaliskuuta.

Kun etnologian professori Thomas O'Dell alkoi tutkia kylpylöitä, aiheesta oli aluksi vaikea saada mitään irti: haastatteluissa kukaan ei osannut kertoa, mitä kylpylässä tehdään.

– Kylpylään tullaan rentoutumaan, ja kun kysyin, mitä haastateltava on tehnyt, oli vastaus useimmiten: "En mitään." Jouduin miettimään, miten kirjoittaa tutkimus siitä, että mitään ei tapahdu, O'Dell kertoo.

– Monille meistä on vaikeaa vain olla. Aina pitäisi puuhata jotakin ja olla aktiivinen. Kylpylässäkin tehdään paljon, mutta tekeminen on yksinkertaista ja "minimalistista": siirrytään altaasta toiseen, juodaan vettä ja seurustellaan kavereiden kanssa.

O'Dell on koonnut tutkimusaineistonsa useissa ruotsalaisissa kylpylöissä, paikoissa jotka on tarkoitettu aikuisten hiljentymiseen: matkapuhelimia tai lapsia ei saa tuoda mukanaan. Sisustuksessa käytetään paljon luonnon materiaaleja, esimerkiksi kiveä. Veden heijastukset tilan pinnoilla ja tuoksuilla sisustaminen ovat tärkeitä.

Sisustuksessa kylpylät eivät O'Dellin mukaan ole noudattaneet mitään tietoista strategiaa, vaan lähinnä matkineet toisiaan. Apuna on käytetty esimerkiksi Feng Shui -asiantuntijoita.

– New Age -ajattelu ja itämaiset filosofiat näkyvät kylpylöiden suunnittelussa yllättävän vahvasti. Lähdin tekemään tutkimusta elämystaloudesta, mutta päädyin kirjoittamaan myös magiasta ja uskomuksista.

Asiakkaalle kylpylä on paikka, jossa ladataan akkuja. Henkilökunnalle kylpylä saattaa kuitenkin näyttäytyä aivan toisenlaisena. Hälyttävän usein erityisesti hierojat kertoivat olevansa itse uupumuksen partaalla.

– Hierojat tekevät pitkää päivää työssä, joka on rankkaa fyysisesti ja henkisesti. Hierojien koulutus on arvostettu ja kallis, joten monella on opintolainaa. Vaikka oma jaksaminen on koetuksella, pitäisi pystyä auttamaan stressaantuneita asiakkaita. Jos asiakkaat tietäisivät, miten huonot työehdot hierojilla on, monen kylpyläpäivä menisi piloille, O'Dell toteaa.

Professori Thomas O’Dell (Lund Universitet) puhuu Helsingin yliopistossa Kansatieteen päivillä 14.3.2014. Päivillä pohditaan, miten kulttuurin tutkija tulkitsee aineistojaan ja käy keskustelua niiden kanssa. Kansatieteen päivien ohjelma koostuu keynote-puheenvuoroista, esitelmistä ja debatista. Muut keynote-luennoitsijat ovat professori Anu Koivunen (Stockholms Universitet) sekä professori Jörg Niewöhner (Humboldt University, Berlin, Germany). Debatti lähetetään suorana verkossa ja siihen voi osallistua Twitterin kautta.

>> Tapahtuman verkkosivu

>> Debatti ”Technology Meets Ethnology” pe 14.3. klo 14.30–15.30