Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

E. N. Setälän 150-vuotisjuhlaseminaari

Eemil Nestor Setälä. Kuva: Museovirasto   Eemil Nestor Setälän syntymästä tulee 27.2.2014 kuluneeksi 150 vuotta.

Tervetuloa juhlistamaan merkkipäivää juhlaseminaariin Kielitieteen näkijä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja maanantaina 3.3. klo 13–17 Helsingin yliopiston päärakennuksen pieneen juhlasaliin. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja Setälästä ja hänen työstään useista mielenkiintoisista näkökulmista. Tilaisuudessa on lisäksi musiikkiesitys, audiovisuaalista materiaalia Setälästä sekä kahvitarjoilu (seminaarin ohjelma alla).

Järjestävän laitoksen opiskelijat voivat saada seminaarista luentopassisuorituksella opintopisteitä.

Varsinaisen juhlapäivän aamuna, torstaina 27.2. klo 10.00, järjestetään vierailu E. N. Setälän haudalle Hietaniemen hautausmaalla. Kokoontuminen on tasan kymmeneltä Arkadiankadun ja Hietaniemenkadun risteyksessä sijaitsevalla hautausmaan portilla (vieressä HSL:n bussipysäkki Arkadiankatu 1268), josta kävelllään lyhyt matka Setälän haudalle.

Kielitieteen näkijä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja

E. N. Setälän 150-vuotisjuhlaseminaari
3.3.2014 klo 13–17, yliopiston päärakennus, pieni juhlasali

Juhlaseminaarin ohjelma:

13.00 Kuvaesitys Setälästä näkyvillä

13.15 Riho Grünthal: Setälän suuri sanakirjaohjelma – suunnitelmasta toteutukseen

13.35 Santeri Junttila: E. N. Setälä – hämmästyttävän nykyaikainen etymologi

13.55 Maari Kallberg: Laulumuistoja matkoilta (musiikkiesitys)

14.10 Auli Hakulinen: E. N. Setälän kieliopin merkitys fennistiikassa

14.40 Tapani Kelomäki: Kommentti edelliseen puheenvuoroon

14.55 Kahvit

15.15 Setälä kentällä ja kateederilla (audiovisuaalinen diaesitys, Toni Suutari)

15.30 Vesa Vares: Itsenäisyysmies ja professoripoliitikko – E. N. Setälän saavutukset ja pettymykset valtiollisessa politiikassa

16.00 Fred Karlsson: Kommentti edelliseen puheenvuoroon

16.15 Seppo Knuuttila: ”Kuvataitelijatkaan eivät tiedä mikä sampo on”, Kalevalaseuran tervehdys

16.30 Tiina Onikki-Rantajääskö: Kotikielen Seuran tervehdys ja päätössanat

Juhlaseminaarin järjestävät:

Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos, Kotikielen Seura ja Suomalais-Ugrilainen Seura.

Järjestelytoimikunta: Tiina Onikki-Rantajääskö, Auli Hakulinen, Riho Grünthal, Jyrki Kalliokoski, Jutta Salminen.

Lisätietoa:

Kansallisbiografian artikkeli Setälästä

Kirjallisuutta
Karlsson, Fred 2000: E. N. Setälä vaarallisilla vesillä. Tieteellisen vallankäytön, käyttäytymisen ja perinteen analyysi. Helsinki: SKS.
Setälä, Salme 1945: Kallioniemi – isänmaa. Muistelmia lapsuuden kesäkodin vieraskirjan taustalta. Helsinki: Suomen kirja.
Setälä, Salme 1954: Nuori sanaseppä. Kertomus E. N. Setälän elämänpiiristä hänen lapsuusvuosinaan ja kouluaikanaan. Helsinki: Otava.
Setälä, Salme 1966: Levoton veri. Kertoelma isäni E. N. Setälän ja äitini Helmi Krohnin nuoruudesta, esivanhemmista ja lapsuuteni kodista. Helsinki: WSOY.
Vares, Vesa &  Häkkinen Kaisa 2001: Sanan valta. E. N. Setälän poliittinen, yhteiskunnallinen ja tieteellinen toiminta. Helsinki: WSOY.

E. N. Setälän syntymästä 100 vuotta -postimerkki vuodelta 1964