Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Leena Silfverbergille Suomen tietokirjailijoiden Oppikirjapalkinto

Helsingin yliopiston suomen kielen lehtori Leena Silfverberg on saanut Suomen tietokirjailijoiden Oppikirjapalkinnon suomi vieraana kielenä -oppimateriaaleistaan.

Leena Silfverberg opettaa suomea vieraana kielenä Helsingin yliopistossa, ja on aikaisemmin opettanut myös monissa ulkomaisissa yliopistoissa. Hänen tuotannossaan kieltä lähestytään järjestelmänä, jonka pohjalta aikuisopiskelija saa perustiedot ja -taidot suomen kielestä ja voi siltä pohjalta jatkaa tarvitsemaansa suuntaan aina suomen puhujasta sen tutkijaksi tai kääntäjäksi asti.

Suomen kielen alkeis- ja jatko-oppikirjaSilfverberg on kirjoittanut yksin ja yhdessä kollegojen kanssa useita merkittäviä suomi vieraana kielenä -oppikirjoja vuodesta 1987 alkaen ja ollut esikuva monelle nuoremman polven opettajalle. Silfverbergin oppikirjat on suunnattu erityisesti aikuisopiskelijoille, ja niitä käytetään Suomen lisäksi eri puolilla maailmaa, kun opetetaan suomea vieraana kielenä. Erityisen tunnettuja ovat Suomen kielen alkeis- ja jatko-oppikirja harjoituskirjoineen. Näistä ilmestyi vuonna 2010 jo 10. painos.

Silfverberg on ottanut työssään huomioon erilaiset opiskelijaryhmät ja kantanut laajaa vastuuta omasta opetusalastaan ja sen kehittämisestä: hän on tehnyt oppikirjoihin kielikohtaisia sanastoja sekä oppikirjoja puhutusta suomesta, suomen kielen johto-opista ja suomen kääntämisestä sekä julkaissut erityisesti venäjänkielisille oppijoille suunnattuja teoksia puhumattakaan yhteistyöstä Yleisradion ohjelmatuotannon kanssa.

Suomen tietokirjailijat ry jakoi Oppikirjailijapalkinnot viidelle oppikirjantekijälle Educa-messuilla lauantaina 25. tammikuuta. Oppikirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne jaettiin nyt 14. kerran. Palkinnot myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta oppikirjatuotannosta.