Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English

Humanistinen tiedekunta

Eero Tarastin muotokuva Topeliaan

Eero Tarasti ja muotokuva. Kuva: Mika Federley

Musiikkitieteen professori Eero Tarastista tilattiin muotokuva hänen 65-vuotisjuhlansa kunniaksi.

Eero Tarastin muotokuva on sijoitettu musiikkitieteen oppiaineen tiloihin Topeliaan. Muotokuva täydentää musiikkitieteen professorien muotokuvakokoelmaa. Jokaisesta Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorista on yliopiston kokoelmissa muotokuva tai veistos. Kuvattuina ovat Ilmari Krohn, A. O. Väisänen, Toivo Haapanen, Erik Tawaststjerna, Erkki Salmenhaara ja nyt myös Eero Tarasti.

Muotokuva tilattiin professori Tarastin 65-vuotispäivän kunniaksi. Sen mahdollistivat lukuisat Tarastin suomalaiset ja kansainväliset kollegat, tutkijat, opettajat, opiskelijat, jatko-opiskelijat sekä ystävät ja yhteisöt.

Klassisen musiikin tutkija ja semiootikko

Eero Tarasti on ollut Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorina vuodesta 1984, sitä ennen Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen professorina vuosina 1979–1983 ja musiikkitieteen professorina Jyväskylän yliopistossa 1983–1984. Hän on kansainvälisesti tunnettu ja erittäin arvostettu klassisen musiikin tutkija ja semiootikko. Jo väitöskirja Myth and Music vuodelta 1978 on klassinen.

Professori Tarastin kasainvälinen julkaisutoiminta on merkittävä, hänen kirjojaan musiikkitieteen ja semiotiikan alalta on ilmestynyt ja käännetty paitsi englanniksi, myös italiaksi, ranskaksi ja viimeksi kiinaksi.  Jatkuva kiinnostus humanismin olemukseen ilmenee esimerkiksi juuri ilmestyneessä kirjassa Musiikki ja humanismi 2013.

Semiootikkona Tarasti on 1970-luvun alun nk. strukturalistipiiristäluonut Suomeen semioottisen koulukunnan, Suomen semiotiikan seuran sekä Imatran kansainvälisen semiotiikan instituutin v. 1988. Kansainvälisen semiotiikan seuran International Association for Semiotics presidenttinä hän on edistänyt kansainvälistä semiotiikkaa ja toiminnallaan luonut niin Imatralle kuin Helsinkiin laajan kansallisen ja kansainvälisen semiotiikan verkoston.

Valoa ja varjoja

Professori Tarastin muotokuvan on maalannut maineikas taiteilija Daniel Enckell. Hän käsittelee valoa ja muotoa maalauksissaan Rembrandtin tapaan, ja tämä oli ratkaiseva tekijä, kun taitelijaa valittiin. Valon ja varjon taitava kuvaaminen tuo maalaukseen myyttistä ulottuvuutta. Daniel Enckell on valmistunut Kuvataideakatemiasta 1987 ja erikoistunut sitten muotokuvamaalaukseen opettajinaan mm. Oliver Whitehead ja Gennadi Manaserov.