Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista

Meriarkeologian ja merihistorian marraskuun teemapäivässä aiheena taide ja myytit

Tohtori Remmelt Daalder Alankomaiden merenkulkumuseosta kertoo seminaarissa hollantilaisista laivamaalareista. Kuvassa Willem van de Velde nuoremman maalaus "Laiva avomerellä" noin vuodelta 1680. Rijksmuseum, Amsterdam.

Helsingin yliopiston merihistorian opintokokonaisuus järjestää perjantaina 22.marraskuuta englanninkielisen seminaarin "Maritime History, Arts and Myths".

Merihistoriaan liittyy paljon myyttisiä aiheita, joista esimerkiksi rantarosvoja sekä merimiesten tatuointeja käsitellään päivän esitelmissä. Taiteenlajeista ovat esillä elokuva ja maalaukset, myös hylkyjen maalauslöydöt. Puhujat tulevat Iso-Britanniasta, Hollannista sekä Ruotsista.

Laivojen houkutteleminen karille viekkaiden merkkitulien avulla on ilmiö, joka kiehtoo monia. Olivatko rantarosvot vain mielikuvitusta vai oliko laivojen tuhoon houkuttelu todella saariston elinkeino? Englannin Cornwallissa rantarosvoudesta kertovat tarinat ovat olleet niin yleisiä, että ne leimaavat seutua edelleen. Aikanaan myös Suomen etelärannikon karikkoisuus herätti kammoa purjehtijoissa, jotka pelkäsivät joutumista murhanhimoisten rantarosvojen kynsiin.

Tohtori Cathryn Pearce kertoo omassa esitelmässään, miten rantarosvot tulivat folkloreen ja mikä heidän roolinsa oli. Professori Yrjö Kaukiainen kertoo esimerkkejä Itämeren rantarosvoista. Yksi tapauksista on irlantilaisen Martha Wilmotin kokemukset itäisellä Suomenlahdella 1808. Wilmot oli palaamassa Pietarista, kun hänen laivansa haaksirikkoutui Tammion lähellä. Vastoin miehistön odotuksia tammiolaiset olivat ystävällisiä, mutta kertoivat naapurisaarella asuvan väkivaltaisia ryöstäjiä. Esitelmässään Kaukiainen pohtii muun muassa, mikä merkitys lainsäädännöllä oli rantarosvojen maineen kasvamiseen.

Merihistoriaa ja taidetta seminaarissa käsittelevät esimerkiksi tohtori Victoria Carolan Greenwich Maritime Institutesta sekä tohtori Remmelt Daalder Hollannin merenkulkumuseosta. Carolanin aiheena ovat laivastoa käsittelevät brittielokuvat, joiden propagandaluonnetta hän analysoi. Elokuvissa merisotilaiden kautta esitettiin mallikansalaisen ideaalia erityisesti työväenluokalle, josta haluttiin rekrytoida innokkaita sotilaita.

Maritime History, Arts and Myths
22.11.2013 klo 10–18, Porthania, sali II, Yliopistonkatu 3

>> Ohjelma

Seminaari on yleisölle avoin. Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: amanuenssi Tytti Steel, tytti.steel(at)helsinki.fi, (09) 191 23784