Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

 

 

Ajankohtaista

Markku Henrikssonille kansainvälinen intiaanitutkimuksen elämäntyöpalkinto

Yhdysvaltalainen Pohjois-Amerikan Lännen tutkimuksen tieteellinen seura Western History Association (WHA) on myöntänyt Markku Henrikssonille ensimmäisenä eurooppalaisena intiaanien historiantutkimuksen elämäntyöpalkinnon Indian History Lifetime Achievement Award.


Markku Henriksson toimii Helsingin yliopistossa Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell-Douglas -professorina ja on kirjoittanut laajalti sekä Kanadan että Yhdysvaltain historiasta, politiikasta ja kulttuureista. Hän on tutkinut erityisesti Yhdysvaltain intiaanipolitiikkaa ja siihen liittyvää lainsäädäntöä. Hänen viimeisin suomeksi ilmestynyt kirjansa on yhdessä Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Anderssonin kanssa vuonna 2010 julkaistu Intiaanit. Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historia.

– En tiedä ketään, joka olisi kansainvälisesti tehnyt yhtä paljon Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historian ja kulttuurin tutkimuksen edistämiseksi kuin Henriksson, sanoo WHA:n entinen presidentti ja palkintolautakunnan jäsen, professori John Wunder.


”Suomalainen lähestymistapa” kansainvälinen käsite

Markku Henriksson on sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa tunnettu Pohjois-Amerikan tutkija. Hänen johtamansa ja kouluttamansa tutkijaryhmän jäsenistä monet ovat saaneet erilaisia huomionosoituksia varsinkin Yhdysvalloissa.

Nykyisin Oxfordin yliopiston Yhdysvaltain historian professorina toimiva Pekka Hämäläinen on ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoa eurooppalaisena saanut arvostetun Bancroft-palkinnon ja lukuisia muita palkintoja teoksestaan The Comanche Empire. Vuonna 2009 Yhdysvaltain kirjastojen yhdistys valitsi Rani-Henrik Anderssonin teoksen The Lakota Ghost Dance of 1890 kirjaksi, jonka pitäisi olla kaikissa kirjastoissa. Muita yhdysvaltalaisia palkintoja ovat saaneet Benita Heiskanen, Janne Lahti ja Saara Kekki.

WHA:n piirissä puhutaan jopa “suomalaisesta lähestymistavasta” (the Finnish approach) Lännen historian tutkimuksessa. Jo vuonna 2005 Henriksson valittiin ensimmäisenä Yhdysvaltain ulkopuolisena ja toistaiseksi ainoana eurooppalaisena WHA:n kunniajäseneksi. Tänä vuonna professori Timothy Braatz nimesi Henrikssonin kouluttaman tutkijaryhmän Lännen tutkimuksen Helsingin koulukunnaksi (Helsinki School of the American West).

Nyt Henrikssonille myönnetty kunnianosoitus luovutetaan hänelle WHA:n vuotuisessa konferenssissa Arizonan Tucsonissa 12. lokakuuta.

2015

2014

2013