Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Suomen Ateenan-instituutin uusi johtaja on dosentti Jari Pakkanen

Antiikin taidehistorian dosentti Jari Pakkanen on aloittanut Suomen Ateenan-instituutin johtajana 1.9.2013.

Pakkanen on toiminut Kreikan arkeologian lehtorina ja klassisen arkeologian vanhempana lehtorina vuodesta 2000 Lontoon yliopistossa Royal Hollowayn collegessa. Hän on antiikin taidehistorian dosentti Helsingin yliopistossa ja taidehistorian, erityisesti poikkitieteellisen antiikintutkimuksen dosentti Jyväskylän yliopistossa.

Vuonna 1966 syntynyt Pakkanen kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän normaalikoulusta ja opiskeli Helsingin yliopistossa, josta väitteli tohtoriksi vuonna 1998. Pakkasen tieteellinen työ on keskittynyt antiikin Kreikan arkkitehtuuriin, jota hän jatkaa Suomen Ateenan-instituutin johtajan kaudellaan.

Suomen Ateenan-instituutti on tiedeinstituutti, jonka päätehtävä on harjoittaa ja edistää Kreikan arkeologian, historian, kielen ja kulttuurin tutkimusta antiikista nykypäivään. Opetus- ja julkaisutoiminnan lisäksi instituutilla on omia tutkimushankkeita, joista arkeologiset kenttätyöt ovat keskeisiä.

Jari Pakkasen tutkimushanke Architectural design and chaînes opératoires in monumental ancient Greek building tarkastelee kreikkalaisen monumentaalisen rakentamisen koko elinkaarta osana laajempaa sosiaalista ja teknologista kontekstia.

Pakkanen jatkaa myös Länsi-Kreikassa Joonianmeren rannikolla sijaitsevan vedenalaisen arkeologisen tutkimuskohteen parissa. Tämä Kyllenessä (nyk. Killíni) sijaitseva kohde oli antiikin aikana ja erityisesti keskiajalla yksi läntisen Kreikan tärkeimmistä satamista, ja esimerkiksi suurin osa antiikin Olympian kisoihin meritse saapuvista osanottajista ja vieraista saapui juuri tuonne.

Pakkasen toimikausi jatkuu vuoden 2016 loppuun.

Manna Satama
Suomen Ateenan-instituutin säätiön asiamies
satama(at)finninstitute.gr
050 434 5523 (parhaiten tavoitettavissa ma, ke–to 10–14)