Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Väitös: 50-luvun elokuvien satamajätkä on raitis ongelmanratkaisija

"Pimeät pullot" ja satamien syntinen maine leimasivat ahtaajia 1950-luvulla. Stereotyyppinen kuva tuon ajan satamatyöntekijästä lienee rehvakas ja viinaanmenevä isokokoinen mies. Aikakauden elokuvissa satamajätkät esitettiin kuitenkin raittiina ja reiluina työmiehinä, jotka ratkoivat ongelmia, näyttää tuore tutkimus.

FM Tytti Steelin Helsingin yliopistossa 23. elokuuta tarkastettava kansatieteen väitös käsittelee satamakuvauksia muistitiedossa ja elokuvissa koskien Helsingin ja Kotkan satamia 1950-luvulla.

Esimerkiksi Matti Kassilan ohjaamassa elokuvassa Professori Masa ahtaaja Väiski toimii professori Mathias Kaarivaaran elämän mentorina, kun lakkoja tutkiva professori päätyy sattumalta tilapäistöihin satamaan. Edvin Laineen elokuvassa Nokea ja kultaa satamajätkä Jalmari Aaltonen puolestaan adoptoi orvon ja kaltoin kohdellun lapsen.

1950-luvun dokumenttielokuvat korostavat satamien merkitystä Suomen taloudelle. Näytelmäelokuvien alkukuvina esitettyjen "veronalennuselokuvien" tyyli oli asiallinen, eivätkä satama-aiheiset dokumentit yleensä poikkea tästä linjasta.

Satamassa näkyneitä sosiaalisia ongelmia silotellaan esimerkiksi korostamalla työväen pysyvyyttä, vaikka työsuhteet olivat edelleen hyvin lyhytkestoisia ja vaihtuvuus suurta. Alkoholiongelmat tai järjestyshäiriöt saatetaan jättää kokonaan mainitsematta, vaikka ne olivat näkyvissä satamissa, joihin kerääntyi sodassa traumatisoituneita ja tulevaisuudenuskonsa pulloon kadottaneita miehiä.

Työväenliikkeen tuottamissa elokuvissa korostetaan työn raskautta ja työntekijöiden uhrautuvaisuutta. Kuvauksissa otetaan useimmiten kantaa sataman maineeseen joko toistaen ja vahvistaen tai kiistäen sataman huonoa mainetta.

---

FM Tytti Steel väittelee 23.8.2013 kello 12.15 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Risteäviä eroja sataman arjessa".

Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Yliopistomuseo Arppeanumin auditorio, Snellmaninkatu 3, 2. krs.. Vastaväittäjänä on dosentti Jukka Jouhki, Jyväskylän yliopisto, ja kustoksena on professori Hanna Snellman.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Kansatieteellisiä tutkimuksia Helsingin yliopistossa. Julkaisua myy kirjoittaja.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa
E-thesis-palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot: