Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Taiteen kuviteltuja maailmoja tulkitaan sadan tutkijan voimin

Kansainvälinen konferenssi "Imagined Worlds – Worldmaking in Arts and Literature" Helsingin yliopistolla 21.–23.8.2013.

Kuvitteelliset maailmat kuuluvat ihmisten kokemuksiin aivan lapsuudesta saakka. Niiden avulla käsitellään monia mahdollisuuksia ja vaaroja sekä testataan uusia ajatuksia. Taiteissa kuvitelluilla maailmoilla on tärkeä rooli. Usein niiden avulla etsitään uusia näkökulmia reaalimaailmaan, toisinaan vakavasti, toisinaan huumorin sävyttämin keinoin.

Imagined Worlds – Worldmaking in Arts and Literature -konferenssin teemana on taiteen ja kirjallisuuden luomat kuvitellut maailmat ja niiden suhde todellisuuteen. Konferenssissa esitellään kuviteltujen maailmojen tutkimuksen uusia ulottuvuuksia. Tapahtuma kerää yhteen noin sata eri humanististen alojen tutkijaa eri puolilta maailmaa.

Konferenssin pääpuhujat:

Professori Isabel Capeloa Gil, Universidade Católica Portuguesa, on kulttuurintutkimuksen ja modernin saksalaisen kulttuurin asiantuntija. Hänen viimeisin tutkimuksensa käsittelee visuaalista fetisismiä.

Lehtori Markus Lammenranta, Helsingin yliopisto, on tutkinut erityisesti metafysiikkaa, tietoteoriaa ja estetiikkaa. Lammenranta on käsitellyt tutkimusjulkaisuissaan myös kuvitteellisten maailmojen luomista symboleiden avulla.

Kuvataiteiden professori Carol Mavor, University of Manchester, yhdistää tutkimustyössään usein oppineisuuden ja performanssin. Hänen tutkimusaiheitansa ovat muun muassa sininen väri, seksuaalisuus ja sukupuoli sekä sadut.

Yhdysvaltain kirjallisuuden professori Bo Pettersson, Helsingin yliopisto, on julkaissut laajasti narratologiasta, metaforateorioista ja anglo-amerikkalaisesta kirjallisuudesta.

Englanninkielinen konferenssi on maksullinen, ja se pidetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33). Konferenssin järjestävät kirjallisuudentutkimuksen ja taidehistorian valtakunnalliset tohtoriohjelmat.

>> Konferenssin sivut

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: