Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta
 

Humanistinen tiedekunta

 

 

Ajankohtaista

Silmään sopiva puhe – puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa
-keskustelutilaisuus

Kaksi eturivin kielen asiantuntijaa, Liisa Tiittula ja Pirkko Nuolijärvi, ovat koonneet Seitsemän veljeksen, Tom Sawyerin, Raidin ja monen muun tutun hahmon sanomiset yksiin kansiin.


Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa on ensimmäinen kattava tutkimus siitä, miten suomalaiset kirjailijat ja kääntäjät saavat puhutun kielen elämään myös kirjoitettuna. Tekijät ovat tutkineet suomeksi kirjoitettuja ja suomennettuja teoksia 1800-luvulta tähän päivään.

Tule kuulemaan, millaisia tyylikeinoja kirjailijat ja suomentajat käyttävät luodessaan puheen illuusiota. Aiheesta keskustelemassa tekijöiden lisäksi suomentamisen historian asiantuntija, professori Outi Paloposki (Turun yliopisto), puhutun kielen tutkija, yliopistonlehtori Hanna Lappalainen (Helsingin yliopisto) ja kirjallisuuden suomentaja Jukka-Pekka Pajunen. Keskustelua johdattelee toimittaja Päivi Istala.

Aika: Tiistai 20.8.2013 klo 16.00–17.30
Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma, Porthania, Yliopistonkatu 3


Tilaisuuden ohjelma

16.00–16.15 Kirjan tiimoilta: Pirkko Nuolijärvi ja Liisa Tiittula

klo 16.15–17.15 Paneelikeskustelu

  • professori Liisa Tiittula
  • professori Pirkko Nuolijärvi
  • professori Outi Paloposki
  • yliopistonlehtori Hanna Lappalainen
  • suomentaja Jukka-Pekka Pajunen

Keskustelun puheenjohtajana toimittaja Päivi Istala

17.30 Loppusanat

Lämpimästi tervetuloa!


Lisätietoja

Liisa Tiittula on Helsingin yliopiston nykykielten laitoksen professori, kääntämisen ja vuorovaikutuksen tutkija, joka on julkaisuissaan käsitellyt muun muassa puhutun ja kirjoitetun kielen suhdetta sekä kääntämisen kysymyksiä. liisa.tiittula(at)helsinki.fi

Pirkko Nuolijärvi on Kotimaisten kielten keskuksen johtaja, professori, Helsingin yliopiston suomen kielen dosentti ja sosiolingvisti, joka on tarkastellut suomen kielen vaihtelua ja muutosta monenlaisten aineistojen avulla. pirkko.nuolijarvi(at)kotus.fi

SKS:n Kustannustoimittaja Pauliina Rihto
pauliina.rihto(at)finlit.fi

2015

2014

2013