Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Tutkimusta ja politiikkaa Venäjän vallankumouksen pyörteissä

Uusia näkökulmia kiinnostavaan ajanjaksoon etsitään Kansalliskirjastossa järjestettävässä kansainvälisessä kollokviossa maanantaina ja tiistaina 5.–6. elokuuta, jolloin noin 30 Venäjän historian tuntijaa Euroopan eri maista kokoontuu yhteen.

Vuosina 1917–1924 bolsevikkivallan ajateltiin olevan väliaikainen tila, interregnum, ja tiede-elämän edustajat emigraatiossa valmistautuivat sen jälkeiseen maailmaan samaan aikaan kun Neuvosto-Venäjällä tiede-elämää rakennettiin uudelleen. Erityisen kiinnostuksen kohteena kollokviossa on tieteentekijöiden rajat ylittävä poliittinen toiminta.

Myös Suomi oli tapahtumien näyttämönä, sillä ennen vallankumousta tieteelliset suhteet Venäjälle olivat aktiiviset ja vallankumouksen jälkeen monen tieteentekijän reitti emigraatioon kulki Suomen kautta. Venäläisillä tiede-elämän edustajilla oli myös merkitystä Suomen historian vaiheisiin kyseisenä ajanjaksona.

Kutsuesitelmän pitäjä professori Jevgeni Petrov Pietarin valtionyliopistosta on tutkinut professori Sergei Korffin vaiheita. Korff toimi vuosina 1905–1918 Helsingissä Aleksanterin yliopiston venäläisen oikeushistorian professorina ja vuonna 1918 Suomen viimeisten kenraalikuvernöörien adjutanttina. Hänen professorinvirkansa lakkautettiin vuonna 1919 ja hän muutti Yhdysvaltoihin, missä hänellä oli tärkeä rooli Venäjä-tutkimuksen kehittämisessä.

Toinen kutsuttu puhuja on Tšekin tasavallan kansalliskirjaston Slaavilaisen kirjaston johtaja Lukáš Babka, joka tarkastelee Prahan asemaa ja sinne perustettuja tieteellisiä instituutioita venäläisen ja ukrainalaisen emigraation keskuksena interregnumin aikana.

Paikka: Kansalliskirjaston auditorio, Yliopistonkatu 1
Aika: 5.–6.8.2013 klo 9–17

Järjestäjät: Tutkimushanke Imagined Interregnum: Disintegration and Re-Establishment of Russian Academic Networks in 1917–1924 sekä Kansalliskirjaston Slaavilainen kirjasto ja Suomen slavistipiiri ry.

Tutkimushanke