Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Markku Peltosesta akatemiaprofessori

Suomen Akatemian hallitus on valinnut professori Markku Peltosen akatemiaprofessoriksi vuosiksi 2014–2018.

Yleisen historian professori Markku Peltonen (s. 1957) on kansainvälisesti yksi johtavia uuden ajan aatehistorian tutkijoita, ja hänellä on merkittävä kansainvälinen tutkimusyhteistyöverkosto. Peltosen tutkimussuunnitelman vahvuus on tiedon tuottamisessa uuden ajan poliittisen osallistumisen ja edustuksellisen demokratian alkuvaiheista. Hän kyseenalaistaa useita vallitsevia poliittisen osallistumisen analyysejä ja asettaa uudenlaisen tulkinnan poliittisen osallistumisen merkityksestä yhteiskunnalliseen ajatteluun ja valtionmuodostukseen.

Peltosen tutkimus Poliittinen osallistuminen ja valtiomuodostus uuden ajan Englannissa: monarkia, julkisuus ja demokraattinen epäily on sekä historian että valtiotieteiden alueilta. Hänen tavoitteenaan on osoittaa, että poliittisen osallistumisen laajuus on aikaisemmassa tutkimuksessa aliarvioitu, tausta unohdettu, historiallinen merkitys väärinymmärretty ja sen tärkeyttä valtionmuodostukselle ja aikakauden poliittiselle ajattelulle ei ole tutkittu. Peltonen haastaa habermasilaisen kommunikatiivisen järjen käsitteen uuden ajan poliittisen osallistumisen ja valtionmuodostuksen selittäjänä. Tutkimusteema on nykyajan kannalta erittäin merkityksellinen ja vaikuttava.

>> Lue lisää Suomen Akatemian sivuilta