Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Keskiaikaisten kirkkojen ajoitusuudistajalle professorin arvonimi

Markus Hiekkanen Firenzessä. Kuva: Leena Sälejoki-Hiekkanen

Helsingin yliopiston taidehistorian yliopistonlehtori Markus Hiekkanen on saanut tasavallan presidentin myöntämän professorin arvonimen.

Hiekkanen on ansioitunut keskiajan taidehistorian tutkijana. Hänen vuonna 1994 valmistunut väitöskirjansa The stone churches of the medieval diocese of Turku: a systematic classification and chronology muutti vallinnutta käsitystä Suomen keskiaikaisten kivikirkkojen iästä.Monet tämän arvoituksellisen ajanjakson kivikirkkojen iästä muuttuivat jopa 200 vuotta aiemmin tiedettyä nuoremmiksi.

Tulokset perustuivat systemaattiseen rakennusosien analyysiin ja luonnontieteellisten menetelmien käyttöön. Tutkimus nostatti asiantuntijoiden keskuudessa vilkkaan keskustelun. Sittemmin tulokset on hyväksytty, mutta maakunnallisia mielipiteitä on runsaasti.

Hiekkanen sai väitöskirjastaan Tieteellisten seurain valtuuskunnan Vuoden tiedekirja -palkinnon 1994. Hänet on palkittu myös teoksista Suomen kivikirkot keskiajalla (2003) ja Suomen keskiajan kivikirkot (2007).

Suvereenisti tieteenalojen rajapinnoilla

Markus Hiekkasta kuvataan poikkeuksellisen laaja-alaiseksi ja samalla syvälliseksi tutkijaksi, joka liikkuu suvereenisti monilla eri tieteenaloilla, erityisesti arkeologian, taidehistorian, uskontotieteen, kirkkohistorian ja teologian sekä luonnontieteiden rajapinnoilla.

Kemiön kirkko. Kuva: Markus Hiekkanen
Kemiön kirkko.

Hiekkanen työskentelee Helsingin yliopiston taidehistorian yliopistonlehtorina. Hän on historiallisen ajan arkeologian dosentti Turun yliopistossa sekä käytännöllisen teologian dosentti Helsingin yliopistossa.

Hiekkasen tieteelliset julkaisut käsittelevät erityisesti keskiaikaisia ja uuden ajan alkupuolen kirkkorakennuksia ja niiden sisustusta sekä käyttöä, keskiaikaisia kaupunkeja, esineistöä ja kristillisyyden kehitystä ja muodostumista esihistorian lopulta keskiajalle. Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat myös luonnontieteelliset menetelmät ja niiden merkitys humanistiselle tutkimukselle. Viimeisissä tutkimuksissaan Hiekkanen on suuntautunut kirkkorakennusten käyttöön keskiajalla. Hän on myös käynnistämässä 1600-luvun kirkkomaailman tutkimusta.

Kansainvälistä arvostusta ja innostavaa opetusta

Hiekkasen tutkimukset ovat saaneet osakseen myös myönteistä kansainvälistä huomiota erityisesti Skandinaviassa ja Baltiassa ja laajemmin koko Itämeren piirissä. Kytkemällä suomalaiset tutkimusaineistonsa osaksi laajempaa Itämeren alueen ja koko Euroopan kattavaa kontekstia hän on synnyttänyt uutta kiinnostusta suomalaista tutkimusta kohtaan ja tehnyt sitä samalla tunnetuksi kansainväliselle tutkijayhteisölle.

Opettajana Hiekkanen on tuonut Suomen arkeologiaa ja taiteidentutkimusta monen opiskelijapolven tietoisuuteen. Häntä kiitellään innostavaksi ja pedagogistesti loistavaksi opettajaksi. Ohjaajana hänellä on vaativa ja vastuuntuntoinen maine. Hän on osallistunut noin 60 väitöskirjan ohjaamiseen.

Tasavallan presidentti myönsi tänä keväänä kaikkiaan 68 arvonimeä, ja professorin arvonimen sai viisi henkilöä. Arvonimiä myönnetään yleensä kaksi kertaa vuodessa: toukokuussa ja marraskuussa. Kaiken kaikkiaan arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien noin 13 000.

---

Tiesitkö, että Markus Hiekkasen poika on Jimi Constantine, joka vuoteen 2010 asti tunnettiin Jimi Pääkallona. Lue lisää Humanistilehden artikkelista vuodelta 2004.

Lisätietoa arvonimistä Valtioneuvoston kanslian sivuilla

Markus Hiekkanen Tuhat-tutkimustietokannassa