Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Maailman kielten monimuotoisuuden tallentajat koolla

Uusi tutkimusyhteisö "Helsinki Area & Language Studies" (HALS) järjestää 27.–29. toukokuuta Helsingin yliopistolla tapahtuman, joka kokoaa yhteen kielellisen monimuotoisuuden, kielikontaktien, monikielisyyden ja vähemmistökielien tutkijoita.

Tapahtumat ovat yleisölle avoimia.

Päivien aikana kuullaan Helsingin yliopiston tutkijoiden uusimmista töistä, hahmotellaan verkoston tulevaisuuden mahdollisuuksia ja nähdään dokumenttifilmejä kielentutkijan työstä. Tapahtumaan osallistuu myös kielellisen monimuotoisuuden asiantuntijoita maailmalta.

Kenttätyöhankkeita Venäjältä Etelä-Afrikkaan

Tiistaina 28. toukokuuta HALS-yhteisön päätutkijat esittelevät kenttätyöprojektejaan. 1,5 tunnin tilaisuus antaa kokonaiskuvan tutkijoiden uusimmista töistä.

Suomalais-ugrilaisten kielten tutkijat Riho Grünthal ja Janne Saarikivi järjestävät elokuulle tutkimusmatkaa Venäjän Mordoviaan. Vuonna 2014 Juha Janhunen on suuntaamassa saman maan kaukaiseen itäosaan Sahalinin saarelle. Sahalinissa työskentelee myös Ekaterina Gruzdeva nivhin kielen parissa. Nivh on maailman kielikartalla yksin: sillä ei ole yhteyksiä mihinkään toiseen kieleen. Jouko Lindstedt tekee kielisosiologian tutkimusta Balkanin alueella.

Lotta Aunio ja Axel Fleisch pyrkivät yhdessä eteläafrikkalaisten tutkijoiden kanssa dokumentoimaan isiNdebeleä, joka on yksi Etelä-Afrikan 11 virallisesta kielestä. Kuten monet Afrikan kielet se on muutoksen pyörteissä puhujiensa muuttamisen ja liikkumisen vaikutuksesta.

Axel Fleisch on myös käynnistämässä kollegoidensa kanssa tutkimusta, jossa tarkastellaan Suomeen Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta nuorina aikuisina muuttaneiden kielten oppimista. Miten kieliesteiden kanssa pärjätään ja miten toimii spontaani kielen omaksuminen?

Aika ja paikka: tiistai 28.5. klo 14.00–15.30, Helsingin yliopiston päärakennus (Unioninkatu 34), Auditorio XII

Dokumentit havainnollistavat kenttätyötä

Entä millaista uhanalaisten kielten dokumentointityö käytännössä on? Se selviää kahden dokumenttifilmin ja niiden esittelyn kautta. Molemmat dokumentit esitetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Unioninkatu 34), Auditorio XII:

Maanantaina 27.5. klo 17.00–17.45 esitettävä The last call
-dokumentti kertoo n/u-kielen puhujista Etelä-Afrikassa. Sen esittelee Cape Townista saapuva Matthias Brenzinger.

Tiistaina 28.5. klo 17.00–18.15 esitettävä Voices from the tundra. The last of Yukagirs on dokumentti jukagiirin kielen puhujista Siperiassa. Sen esittele Cecilia Odé Amsterdamista.

Käytännön haasteisiin kiinni

Paneelikeskustelussa 29. toukokuuta tutkijat hahmottelevat lähitulevaisuuden hankkeita yhdessä rahoittajien ja akateemisten päättäjien kanssa. Mukana ovat esimerkiksi humanistisen tiedekunnan dekaani Anna Mauranen ja Koneen Säätiön tiedeasiamies Kalle Korhonen. Keskustelussa hahmotellaan HALS-verkoston tulevaisuutta: mihin tutkimukseen panostetaan, mitä verkosto tarjoaa yhteiskunnalle ja miten tutkijoiden välistä yhteistyötä lisätään.

Aika ja paikka: 29.5. klo 10.45–12.30, Helsingin yliopiston Kielikeskuksen juhlasali (Fabianinkatu 26, 3. krs.)

Lisätietoa:
Helsinki Area & Language Studies