Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta

Humanistinen tiedekunta

Pompejin kaivausprojekti kansiin apurahan myötä

Marcus Lucretiuksen talon kaupunkikorttelin ilmakuvaus kauko-ohjatun pienoishelikopterin avulla.
Marcus Lucretiuksen talon kaupunkikorttelin ilmakuvaus suoritettiin kauko-ohjatun pienoishelikopterin avulla.

Dosentti Antero Tammisto työryhmineen on saanut Suomen Kulttuurirahastolta 120 000 euron apurahan Pompejin kaivausprojektia käsittelevän julkaisun tekoon.

Helsingin yliopiston Pompeji-projektissa on tutkittu 2002–2012 Marcus Lucretiuksen talon kaupunkikorttelia, joka sijaitsee aivan antiikin ajan Pompejin maantieteellisessä sydämessä.

Projektissa on dokumentoitu näkyvät rakenteet kuten seinät, lattiat, seinämaalaukset modernein arkeologisin menetelmin ja tutkittu korttelin rakennus- ja käyttöhistoriaa. Lisäksi on tehty pieniä kaivauksia vuoden 79 jKr. lattiapintojen alapuolelle, jotta on saatu tietoa korttelin varhaisemmista vaiheista.

Seinämaalauksia on tutkittu myös kemiallisin analyysein yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulun ja Bilbaon Baskimaan yliopiston analyyttisen kemian tutkimusryhmän kanssa.

– Tutkimuksissa seinämaalausten tuhoutumisen syiksi on voitu osoittaa ilmansaasteiden aiheuttama maalauslaastin kipsiintyminen, kertoo projektia johtava Antero Tammisto.

Vuoden 2012 viimeisen kenttätyökampanjan aikana tehtiin yhteistyössä englantilais-tanskalaisen ilmakuvausryhmän kanssa korttelin ilmakuvaus ensimmäistä kertaa kauko-ohjatun pienoishelikopterin avulla tavoitteena kattavan 3D-mallin tekeminen.

Pompeji-luentoja Helsingin yliopistolla huhtikuussa

Pompeji-projektin tutkijoita pääsee kuulemaan kansainvälisessä Public and Private in the Roman House and Society -konferenssissa Helsingin yliopistolla 18.–20. huhtikuuta.

Pompejin leipomoita tutkivan ryhmän johtaja, Rouenin yliopiston professori Nicolas Monteix esitelmöi Helsingin yliopistolla 23. huhtikuuta järjestettävässä Klassillis-filologisen yhdistyksen kokouksessa. Ranskalainen tutkimusryhmä on tehnyt kaivauksia Marcus Lucretiuksen talon korttelin leipomossa.

Apurahoja väitöskirjatöihin

Suomen Kulttuurirahasto jakoi vuoden 2013 apurahat ja palkinnot, yhteensä 21,3 miljoonaa euroa, vuosijuhlassaan 27.2. Finlandia-talolla.

Kilpailu apurahoista oli tänä vuonna poikkeuksellisen kova. Tieteen apurahan sai 12 prosenttia hakeneista. Kolmasosa Suomen Kulttuurirahaston apurahoista myönnettiin väitöskirjatöihin. Parikymmentä väitöskirja-apurahan saajista tekee tohtorintutkintoaan Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa.